bugün

27 mayıs 1960

Kısa bir özetle:

Menderes, toplumun entellektüel kesimi ve (Atatürk devrimlerinin tehlikede olduğunu düşünmekte olan) askeri kesim arasında desteğini giderek yitirmeye başladı. Bu gelişmeler politik yaşamının sonunu hazırlayan etmenler oldu.
27 mayıs 1960 da gerçekleştirilen askeri darbe sonucu Adnan Menderes aynı gün de Kütahya'da göz altına alındı. Demokrat parti üyeleri çeşitli suçlardan,akeri harekatın idarecilerinin isteği üzerine Yassıada'da yargılandılar.Menderesin suçları arasında üniversite yönetimine ve öğrencilere fazla baskıcı politika uygulaması gibi konular vardı.Ayrıca Menderesin özel yaşamı ile ilgili suçlamalarda da bulunuldu.
Bütün bu davalar sonuçta Anayasa'yı ihlal suçundan:Cumhurbaşkanı Celal Bayar,Adnan Menderes,Hasan Polatkan,Fatin Rüştü Zorlu “ cunta mahkemesi”tarafından suçlu bulundu ve idama mahkum edildiler.Celal Bayarın cezası yaşı nedeniyle müebbet hapsine karar verildi.Devlet başkanı Cemal Gürsel ve ismet inönü'nün diğer dünya liderleriyle birlikte idam cezasının affını istediler ama komite tarafından bu istek reddedildi.
.Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan 16 eylül 1961'de idam edildiler.
.ADNAN MENDERES 17 eylül 1961'de imralı adasında sabaha karşı saat: 2,31 de idam edildi.

Adnan Menderes infazından hemen önce yazdığı mektupta şöyle diyordu:”Kimseye dargın değilim.. Kırgınlığım yok. Hayata veda etmek üzere olduğum şu anda devletim ve milletime ebedi saadetler dilerim. Bu anda karımı ve çocuklarımı şefkatle anıyorum... “

7 kasım 1964'de Celal Bayar'ın hapis cezası cumhurbaşkanı Cemal Gürsel'in affı ile kaldırıldı.Ve ölümünden uzun bir süre sonra Adnan Menderesin itibarı geri verildi,Aydın'daki bir üniversiteye Adnan Menderes üniversitesi ve izmir'deki hava limanına Adnan Menderes hava limanı adı verildi.

ihtilal sonuçları:ihtilali büyük bir coşkuyla karşılayan halk,ihtilal sonuçlarından çok memnun değildi."vurun dedik öldürün değil" diyen halkın devlete kızgınlığı vardı ve yeni politik seçimlerde halkın %42 Süleyman Demirel'e oy vererek bir nevi darbenin sonuçlarına tepki gösterdiler.