bugün

yngwie malmsteen

30 temmuz 1963 doğumlu isveçli virtüöz gitarist. rainbow'dan etkilenerek rising adlı grupla demolar kaydedip bu demolar sayesinde tanınmış ve alcatrazz'ı kurmuştur. 1983 yılında ise solo kariyer için gruptan ayrılmıştır. ilk solo çalışmasında oldukça başarılı olan malmsteen'in asıl başarısını 1986 yılındaki odyssey albümüyle elde etmiştir. bu albüm tüm dünyada büyük beğeni kazandı. ancak bundan sonraki çalışmları bu albümün üzerine çıkamadı.
özellikle rainbow'u taklit ettiği gerekçesiyle çok eleştirilen bir gitarist olsa da sürati, klasik müziğe(bach) olan hayranlığı ve bunu bestelerine yansıtması, kendine özgü tekniğiyle gitarda yepyeni kapılar açmış kendinden sonra gelen birçok ismi etkilemiştir. çok güçlü bir egoya sahiptir ve hep tek adam olmak istemiştir. malmsteen hızdan başka bir şey yapmıyor diyenler vardır onlara ben değil steve vai diyor ki:başka kimse satriani olamaz, ama hiç kimse de malmsteen gibi gitar çalmayı deneyemez.
ayrıca alcatrazz'dan ayrıldığında yerine steve vai gelmiştir. steve vai'ye ilk teklif götürüldüğünde steve vai'nin kayıtları dinledikten sonra ''olur ama benden malmsteen gibi çalmamı beklemeyin'' dediği rivayet edilir.
kanımca en büyük eleştiri kendini hiç geliştirmemesi olmalıdır. adam bundan 15 20 sene önce ne kadar iyiyse hala o kadar iyi. üzerine hiç bir şey koymamış.