bugün

din kültürü ve ahlak bilgisi dersi

inanç eğitimi ve hadi madem ahlaklı da ol dersi. sanki bir celişki var.
aslında tartışmaya bile gerek yok. adamlar kafasına eseni yapıyor biz de yıllarca katlanıyoruz. bu zamana kadar bir kere bile din dersim 5 gelmedi. hep 1 geldi.

neden? cunku iyi niyet altında "ihtiyacı olanlara, evde yanlıs bilgi alanlara yardım etmek, engel olmak" amaçlı gosterilseydi bu ders, sınav yapılmazdı. dinin, inancın sınavı olmaz. bu sebeple de lisede bir tane bile dua ezberlemedim. bir ara iyi niyet gosterip turkcelerini okuyup aklıma takılan bir seyi hocaya sormaya kalktım, "valla cok karısık simdi ne desem yalan olur. zor bi anlatımı var." dediğinde kendi yolumu kendim bulurum dedim, dogal olan da o dur zaten.

illa sevaba gircem diyorsan sınav yapıp zorla dualar ezberletmezsin. henuz kafam basmıyorken bu adamların ne yaptıgına, saatlerce dua ezberlemeye calıstım, gunlerce o namaz kılan cocukların fotograflarına baktım. hiçbiri aklımda kalmadı. bir de diger dinlerle kardes olunması gerektigini, sonra onların sapkın oldugunu duydum hep. ama zaten turkiyenin eğitim sisteminde, universitede bile, hangi ders adam akıllı veriliyor ki bu dersten medet umalım, hakkını vermesini, dnler kulturunu bize ogretmesini ve sadece bilgilendirme amaclı olmasını bekleyelim.

din ögrenmek dua ezberlemek değilidir. din ogrenmek sekillendirmeye calıstıgın ahlakın için yapılır. ruh içindir.. öğrendigin 3 5 duayla değil, içinde olanı dısarı cıkarabilmek için yol aradıgında din ogrenirsin.

din kendi ahlakını içinde tasıdıgı gibi, bize zorla ezberletmeye calsıtıgı, inatla ezberlemedigimiz dualar yuzunden diploma ortalamam dusunce hiç de ahlaki hareket ettigimi dusunmuyorum. gayet de gun ısına cıkmamıs kufurlere yonlendirdi bu ders beni hep.

gel de bu adamlarla iş birliği yap.