bugün

din kültürü ve ahlak bilgisi dersi

Nacizane cozum;
Dini konularda bilgi sahibi olmak isteyen, aile tarafindan da yanlis yonlendirilen, herhangi bir yardim goremeyen gorse de tarafli goren ilkogretimde okuyan cocuklar icin gerekli ve yararli bir derstir. Ilkogretimde 8 yil boyunca alinmali ve lisede zorunlu degil secmeli olarak devam etmelidir. Ulkemizde basta cumhuriyet gazetesi olmak uzere hele ki kapatma davasindan sonra partiye yuklenme yontemi secildigi icin diger gazetelerde de yogun olarak ''din ogretmeninin akil almaz davranisi'' sekline haberler cogalmaktadir. Gercekten de insana, nasil yapilabilir boyle bir sey, dedirten haberler okuyorum, gercek mi degil mi tartisilir. Ilk agizdan dinlemek lazim. Bu haberleri baz alirsak din dersi kaldirilmali diyemeyecegim ilk cumlemden dolayi ama mufredat degistirilmeli laik duzene uygun olarak yeniden hazirlanmalidir. Mufredat hazirlandiktan sonra da uygulanabilirligi denetleme yoluna gidilmeli, gerici, bagnaz, hatta mutaassip ogretmenlerin yerini ilerici, ogretici ve hosgorulu ogretmenler almalidir.
Bana gelince, benim din ogretmenlerim hep cok tatli, hafif gobekli ve biyikli, 2 dua ezberletip kolayca geciren tipler oldu. Bazen bos gecen derslerde din kulturu yoktu, ahlak bilgisi de komik komik cumlelerden ibaretti. Hep 5 ile gecip ortalamami yukseltmemi sagladi. Ben o acidan cok severdim. Beden, resim, muzik gibi iviri ziviri derslerdendi benim icin(bu derslere de ivirzivir dedim, brans ogretmenleri alinabilir ama bu alinma onlari bu dersleri ivir zivir olmaktan cikarmaya sevk etmelidir, olumsuz elestri olumlu davranisa sevk etsindir).
Ama su an ki din ogretmenlerinin pardon ''hoca''larinin, din dersini isleme yontemlerini bilemiyorum, iktidardan aldiklari gazla dersi aklima gelen bazi sekillerde isleme curreti gosteriyorlarsa varsin din dersi hic olmasin, ama iste hic olmasin demek de istemioyorum adamakilli mufredat degistirilsin ve denetlensin.
Ayrica, nufusun buyuk bir cogunlugu musluman olabilir ulkemizde, ama din kulturu ve ahlak bilgisi dersi islam dersi degil ki sadece o ogretilsin. Musevilik, hristiyanlik, ateizm.. Bir cogu gosterilsin, diger dinler, inanislar, dini kavramlar.. ilgilenen ogrenci baska baska kitaplari edinsin diger irklarin sahip oldugu diger dinleri de dinsizligi de ogrensin hangisine yakin hissediyorsa o yonde inancini belirlersin ya da hicbirine inanmasin. Derslerde ahlak bilgisine de adamakilli yogunlasilsin. Bakiyorum da simdi iktidarda meshur soylemlerin sahibi kisilere, din bilgisi eksiksiz yerinde, tirnak icinde masallah diyorum, ama keske ahlak bilgisine de azicik goz atsalarmis.
Alinti da yapalim tam olsun;
Alinti 1 : başkan kenan evren: bunun içinde hem ahlak eğitimi de var. Zaten ahlak dersi vardı, mecburi idi, bugün liselerimizde ahlak dersi mecburidir. O halde hem din kültürü hem ahlak eğitimi, bu ikisi beraberdir. Bu, sırf din kültürü değil din kültürü ve ahlak öğretimi ikisi beraberdir. ikisi karışık olarak verilecektir.
Alinti 2 : herkes din egitimi almaya muhtaçtir ve bunu alabilecegi tek yer okuldur ataturk