bugün

ingiltere milli futbol takımı

(bkz: dingiltere)

arkadaş, bunların balonu öyle belçika ve fransa gibi de değil. futbol tarihinin en istikrarlı ve büyük balonu desek abartmış olmayız sanırım.

uzun uzun analize gerek var mı bilmiyorum orta üçlüsünden biri rooney; baya bildiğimiz santrfor rooney olan takıma. diğer ikili de tottenham gençlik alli ve dier.

bunlara en çok kendi ligleri, daha doğrusu pazarlama stratejileri zarar veriyor:

kabak çiçeği gibi açık defanslar, basketbol takımları gibi koştur koştur hücum anlayışı ile tamam göze hitap ediyor ve siz de yayın haklarından işin kaymağını yiyorsunuz ama futbol bu mu cidden? kulüpleriniz avrupada tutunabiliyor mu?

bir tek mou nun chelsea si bir şeyler yapmaya çalışıyordu onu da yok '' otobüs çekiyor '' yok '' duvar örüyor '' diye şutladılar. city demeyin, büyük üçlüye kafa tutamayacaklarını kabul ederek geldiler resmen. güçlü bir oyun planı olan eski chelsea ve beğenmesek de arsenal i örnek verebiliriz sadece.

bu koştur koştur işi özellikle stoper yetişmesini çok engelliyor. terry, ferdinand, campbell, king, carragher lardan kadrosunda 30'luk cahill, tartışılan smalling ve potansiyeli görülüp bel bağlanan john stones a geldiler.

orta sahaya zaten değindik, gerrard ve lampard ikilisinden tottenham gençlik e.

dönen paranın çok artması ve pazarlamayı arttırma amaçlı basın şişirmesi çok büyük çorap örüyor ingilizlerin başına milli takımlar düzeyinde. oyuncu yetiştiremiyorlar, yetişecek gibi olanı da hemen pompalayıp patlatıyorlar.

kadroları esasında genç ama baskın yıldızlar değiller. bunu kabul etmeleri ve takım oyununu öne çıkaracak bir oyun planı yapmaları gerek. her çıkan oyuncuya magic boy, şöyle kahraman böyle yıldız; şu an bunlardan çok güzel 4 x 100 bayrak takımı kurulur başka bir şey değil.

ha ligleri için de şunu söyleyelim, avrupa nın transfer çöplüğü diyebiliriz. liglerin asist/ gol krallarına ederinin birkaç katına bastır getir. bir de büyük üçlünün gözden çıkardıklarını kapmaya çalış.

alexis sanchez ve pedro barça tarafından gözden çıkarılıyor ve chelsea ile arsenal in yıldızı oluyorlar. real için di maria ve mesut örneğini verebiliriz. schweinsteiger emeklilik için manuya geliyor falan. bu yaz zlatan da geliyor büyük ihtimal.

keza aksi de düşünülebilir. bale, ronaldo, suarez, alonso gibi oyuncular en büyük olarak ingiliz takımlarını görmüyorlar. açıkçası şu an barça, real, bayern ve hatta juve ile atletico da oynayan bir oyuncu ingiltere yi ancak para için tercih eder. işin onlar açısından acıklı tarafı, üstte saydığım takımları ingiltere ligi karması dahi yenemez. makas o derece açıldı.

bastır parayı al oyuncuyu devrinden sonra şimdi piyasadaki hocaları da toplamaya başladılar. işi iyice şov/ eğlence sektörüne çevirdiler nba gibi ama arada fark var; herkes basketbolda kulüplerde nba'in, kulüp takımlarında amerika nın en iyisi olduğunu görüyor/ biliyor. yani sadece para değil oyun olarak da zirve.

ingilizler ise kendi sınırlarından çıktıkları anda hezimetler yaşamaya devam ederlerse bu çarkı uzun süre döndüremezler. bu brexit sonrası çalışma izni ve sterlin düşüşü olumsuz gibi görünse de futbol olarak olumlu olabilir kendileri açısından.