cahit arf

Cahit Arf, 1910 – 1997 yıllarında yaşamış dünyaca ünlü matematikçimizdir. Cisimlerin kuadratik formlarının sınıflandırılmasında ortaya çıkan ve bu ana kadar kendi adıyla anılan “Arf Sabiti“, “Arf Halkaları” ve “Arf Kapanışları” gibi terimleri bularak, matematik ve bilim dünyasına çok önemli katkılarda bulundu. Alman matematikçi Helmut Hesse ile birlikte, Hesse-Arf Kuramı’nı geliştirdi.


Yüksek öğrenimin hayatını Fransa’da Ecole Normale Superieure’de 1932 yılında tamamladı. Bir vakit Galatasaray Lisesi’nde matematik öğretmenliği yaptı ve sonra istanbul Üniversitesi Fen Fakültesi’nde doçent adayı olarak çalışmaya başladı. Doktora yapmak için Almanya’ya gitti. 1938 yılında Göttingen Üniversitesi’nde doktorasını bitirdi.


Türkiye’ye döndüğünde ise istanbul Üniversitesi Fen Fakültesi’nde profesör ve Ordinaryus profesörlüğüne yükseldi ve 1962 yılına kadar çalıştı. Daha sonra da Robert Koleji’nde matematik dersleri vererek devam etti. 1964 yılında Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBiTAK) ilk bilim kurulu başkanı oldu.

Daha sonra gittiği Amerika Birleşik Devletleri’nde araştırma ve birçok incelemelerde bulundu; Kaliforniya Üniversitesi’nde konuk öğretim üyesi olarak görev yaptı. Türkiye’de yaşamak istemesi üzerine özgür iradesiyle 1967 yılında Türkiye’ye geri döndü. Döndükten kısa bir süre sonra Kanada ve Amerika’daki üniversitelerde konuk öğretim üyesi olarak birçok teklif aldı. Ancak kendisi bu tekliflere cevap vermeden Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nden gelen bir telefon bu üniversiteye atandığını ve uçak biletinin yolda olduğunu söylüyordu ve artık ODTÜ’de göreve başlamıştı. 1980 yılında ise emekli oldu. Emekliye ayrıldıktan sonra TÜBiTAK’ın kurulmasında çok emeği geçti ve TÜBiTAK’a bağlı Gebze Araştırma Merkezi’nde görev yaptı. 1983-1989 yılları arasında Türk Matematik Derneği başkanlığı görevinde yaptı.

Arf, inönü Armağanı’nı (1943) ve TÜBiTAK Bilim Ödülü’nü kazandı (1974). Bu ödülü alırken yaptığı konuşmada şu sözleri söyledi“Bilim insanının amacı anlamaktır” hemen ardından ise “ama büyük harflerle anlamaktır” sözüyle kendisine göre bilim insanını açıklamıştır. Onuruna yapılan cebir ve sayılar teorisi üzerine uluslararası bir sempozyum, 1990′da 3-7 Eylül tarihleri arasında Silivri’de gerçekleştirildi. Halkalar ve geometri üzerine ilk konferanslar da 1984′te istanbul’da yapılmıştır. Arf, matematikte geometri kavramı üzerine birçok makale yazmıştır. Cahit Arf, 1997 yılının Aralık ayında ağır bir kalp hastalığı nedeni ile ölmüştür.

KAYNAK: http://www.onemliadamlar....it-arfin-hayati-ve-onemi/