bugün

yeni mezun maaşı

çalışacağın sektöre, sektördeki firmaya ve firma yöneticilerinin vizyonuna göre değişkenlik gösteren maaştır.

üniversiteden mezun olduğunuzda aslında herhangi bir konuda yetkinliğiniz bulunmamaktadır. o yüzden sürekli yetiştirilmek üzere statüsünde iş başvuruları yapmanız gerekmektedir. bu da ilk işe girdiğinizde 1500-2000 lira maaş alacaksınız demektir.

aslında iş hayatı, ne kadar para o kadar performans şeklinde ilerliyor. o yüzden sektöründe isim yapmış ve vizyonlu firmalar, yeni başlayan adama da 3 bin lira maaş verebiliyor. bunun nedeni de erken şikayet edip hemen işten çıkmasın ki sürekli personel sirkülasyonu olmasındır.

bir tarafta da düşük maaş ödeyip sürekli istifa eden personellere sahip, vizyonsuz olarak nitelendirdiğimiz firmalar vardır. işleri bir şekilde görülür, iyi para da kazanırlar ama personele o paradan çok çok çok küçük bir pay verirler.

eğer şansınız yaver gitmez de vizyonsuz bir firmada işe başlarsanız ve o sektörde hiçbir yetkinliğe sahip değilseniz, en az 2 sene sabredin. düşük maaşa, gergin iş ortamına ve egoist iş arkadaşlarınızla geçireceğiniz o 2 sene, sonrasında maaşınızı ikiye katlamanızı sağlayacak yetkinliğe sahip olacağınız süredir.

kısacası; maaşım düşük diye ağlamayın. kendinizi geliştirin, daha çok işin sorumluluğunu alın, gerekirse uykunuzdan fedakarlık edin zira teknik bölümler haricinde okuduğunuz bölümlerin pek bir faydasının olmadığını anlayacaksınız. bunları yaptıktan bir süre sonra maaşınızın yükseldiğini ve daha iyi bir işte çalıştığınızı göreceksiniz.

teselli ve tavsiye isteyen değerli yazarlara özel mesaj yoluyla yardımcı olabilirim.