5 mayıs 2016 ahmet davutoğlu nun istifası

Bana göre bir siyasi taktikten ibaret hamle.

Davutoğlu-Erdoğan tartışması bence tamamiyle bir taktik.. Hemen balıklama atlamamak lazım. Çünkü;
Erdoğan'ın en son 7 Haziran seçimlerinden 1 Kasım seçimlerine kadar olan süreçte nasıl taktik hamleler yaptığını gördük. Daha seçim gecesi Baykal'la bir araya gelmesi, koalisyonu istememesi vs. Ondan önce de bir çok kez de gerek gündemi değiştirerek gerekse bir takım suni tartışmalar çıkararak istediği sonuçlara ulaştığını gördük.. Kendisi siyaseti satranç gibi görüyor. insanlar hep buzdağının görünen yüzüyle ilgileniyor.. işin aslı başka..

Önümüzdeki aylarda Anayasa ve başkanlık tartışmaları hızlanacak. Fakat halkta başkanlığa karşı bir ilgi yok. Hatta yeni anayasa için de bir heyecan yok.. Bunun için bişeyler yapmak lazım.. Halkı başkanlığa itecek bir problem meydana getirmeli. "Bakın başbakan seçilemiyor, (veya sürtüşme oluyor) memleket iki başlı yönetiliyor" gibi bir hava oluşturulacak.. Tıpkı 7 Hazirandan sonra "koalisyon olursa memleket sıkıntıya giriyor" algısı oluşturmak için koalisyona girmedikleri gibi.. Yoksa şu atmosferde ne Anayasa ne de başkanlık sistemi halkın önüne getirilemezdi. Getirilse bile halkta ona oy verecek bir heyecan yoktu..

Cumhuriyetin ilanı sırasında da bir hükümet krizi vardı ve bu bahane edilerek meclis hükümeti sisteminden Cumhuriyete bir anda geçilmişti..

Yıllarca Erdoğan'a başdanışmanlık yapmış bir adamın, Erdoğanla birden derin bir anlaşmazlığa girmesi ve memlekette ciddi problemler varken ve sorumluluk da kendilerindeyken birden uzlaşmaz bir tutum sergilemeleri çok mantıksız.. Bir partinin başına lider getirmek onu halka kabul ettirmek çok büyük zaman isteyen riskli şeyler. Genel Müdür değil ki bu, birisi gitsin diğeri gelsin.
Her şeyi en ince ayrıntısına kadar planlanmış, senaryosu kurgulanmış, Medya ve kamuoyu tarafından inandırıcı olmak için her türlü detayı düşünülmüş büyük bir taktik oyun izliyoruz şu an.. Başkanlık ve Anayasa değişikliği için gerekli zemin hazırlanmıştır.