bugün

akıllı tasarım teorisi

saçma bir argümandır, evrim teorisi kim ne derse desin hassas ayara ( ki kendisi dindarlar için güçlü bir argümandır yıllarca kullanılmıştır) darbe vurmuştur.

evrim teorisinin anlattığı bir şey de doğada bir akıl gözetmeksizin bunca çeşitliliğin nasıl olduğudur. bir nevi işleyişi belli bir tasarım modeline dayandırmadan kendi dışında başka bir şeye bağlayarak açıklamamanın gereksizliğidir.

doğal seçilim demek doğanın başka bir güç( metafizik kendi dışında bir güç) tarafından değil bizzat doğa tarafından seçim yapıldığını ve bunun gayet süreç içinde mantıklı sonuçlara neden olduğudur.

süreç içinde bir sürü hata olması ve bir çok türün yok olması bu seçimin ne kadar kusursuz olduğunu tartışmaya soksa da oluşan şeylerin oluşumunu gayet doğal süreçlerle açılıyor.

zaten evrim teorisinden önce evrimin var olduğu kabul edilebilir bir şeydi ancak bunu açıklayacak herhangi bir argüman yoktu.

sorun şuydu: akılsız olan doğa nasıl dış bir etki altında kalmadan kendi kendine bir şeyleri var edebilirdi, bu mantıksız geliyordu insanlara. ( var etmek kendini yoktan yaratmak anlamında değildir zaten evrimin konusu bu da değildir)

ancak evrim teorisi bunu ortaya koymuştur ve doğanın kendisinin seçim yapıp bir takım sonuçlara hiçbir metafizik ya da kendi dışında bir açıklamaya gerek olmadan olabileceğini mümkün kılmıştır.

ayrıca bu sürecin belli bir akılla değil bir sürü hatalar yaparak rast gele oluştuğunu sürecin bütünsel değil o anlık ihtiyaçlar dahilinde seçim yaptığını da ortaya koymuştur.

bu sonuçlar dahilinde insan sonradan gelmedir ve evrende varlığı sadece diğer varlıklar kadar rastlantısal olduğunu da ortaya koymuştur.

yani insan için her şeyin var olduğunu, her şeyin insan için yaratıldığını, hatta evrenin insan için mükemmel uyumlu olduğunu da yalanlamıştır.

yaratılışçılar bunu görünce akıllı tasarım diye bir şey ortaya atıp fikirlerini biraz daha var edebilmeye çalışmıştır. oysa evrimi kim okursa okusun altında akıllı bir tasarımın olmadığı sonucunu görür, yeter ki nesnel olsun.