bugün

türkiye de tam tamına 86700 cami olması

yani bir cami 1000 kişi alıyor desek -ki aslında çok daha fazla alanları vardır ve ortalamada 2000 falandır- 87 000 000 kişilik cami var demektir. en yoğun olan cuma ve bayram namazları dahil bu sayıya hatta yarısına ulaşımlası imkansızdır lakin ufak çocuklar, bebekler ve camiye gidemeyek kadar yaşlı ve hastalar ayrıca müslüman olmayan kesim, uyanamayanlar vs derken sayı oldukça düşük kalır. yani 20 000 000 kişilik cami en yoğun zamanlarda dahil yeterde artar bile türkiyeye. kaldı ki vakit namazlarına camiye giden insan sayısı çok ama çoook daha azdır. camiler günde 5 vakit 10 ar dakikadan 50 dk işlev görür. ayda ise 25 saatlik bir işlevi vardır. halbuki üniversiteler günde 12 saate yakın eğitim verir yani işlevseldir ve ayda 252 saat işlevseldir.

diğer taraftan üniversite sayısı 190 dır (Bunlardan 114'u devlet üniversitesi, 76'sı vakıf üniversitesidir). türkiye de Yükseköğretim açıköğretim dahil 4 milyon 975 bin 690 öğrenci okuyor. bakın açık öğretimi de katıyorum işin içine! toplam öğrencilerin yarısına yakını yani yüzde 46,7 si açık öğretimde okuyor.

bu ülkemizin neden geri kaldığını gösteren açık bir ipucudur. şimdi dindarlar bana kızacaklardır belki ama işin doğrusu bu dostlar. açık öğretim gibi sizde evden namaz kılabilirsiniz.

şimdi camileri halk yaptırıyor diyecekler olacaktır. evet haklısınız %90 ına yakınını halk yaptırıyor ve devlette imam atıyor, ısı, su vs giderlerini karşılıyor. tabi diğer taraftan devlet cami yapımını destekliyor. eski camileri bulup onları restore ediyor vs..

sonuç olarak sormak istediğim soru şu;

onca üniversite öğrencisi sınavlara girip, yıllarca didinip uğraşırken, kazanamayanlar intihar ederken, sizler cami de namaz kılarken mutlu olabiliyor musunuz???

cami yaptıracağınıza para toplayıp üniversite veya herhangi bir okul yaptırma zamanı gelmedi mi artık?

edit: kişi başına düşen cami ile ilgili polemikler üzerine edit yapıyorum.

77 milyon ülkemizde %50 kadındır ve böyle ce 38 milyon kalıyor. nüfusun büyük çoğunluğu genç ve çocuklar. çocukları çıkarıyoruz 25 milyon kalır. yaşlılar, sakatlar, müslüman olmayanlar ve gelemeyenleri çıkardığımızda 15 milyon ancak kalır.

15 milyon u 86700 e bölersek 173 yapar. yani cami başına 173 kişi!

cumayı dışarı da kılanlar ise bazı şehirlerde herkesin aynı yani merkez camilere gitmesinden kaynaklanıyor.