the battle for middle earth ii

öncelikle lotr için yapılmış olan en iyi savaş oyunlardan biri. hatta en iyisi. ilk olarak grafiklerin ilk oyuna göre fazla değişmediğini fark ediyoruz. hatta açıkçası bana karakter tiplemeleri daha kötü geldi bfme ye göre.

oyunun campaign bölümü tam anlamıyla fiyasko. tüm heroları kullandırmak için bir çok yer kasılmış. elbetteki asıl yüzük savaşının geçtiği yerin* kuzeyinde kalan kuyutormanda bulunan dol guldurla ilgili gelişmeler de ilgi çekici. ancak çok basit bir işleyiş tarzı var. sizi uğraştıracak en zor yer ise kötülerle oynadığınızda göreceğiniz fornost bölümü. gerçekten de insan acı çekiyor bölümü oynarken. genel olarka bfme nin campaign i çok ama çok daha başarılıydı. filmle paralel gitmesinin yanı sıra, olayların gelişimi de çok hoştu. her an acayip şeyler oluyordu. ancak bfme 2 de bu yok. artıdan campaign çok ama çok kısa.

gelelim ırklara. öncelikle gondor ve rohan ın ayrılması utanç verici. elfler adı altında ayrı bir ırk yapılıyor. eski oyunda rohan barrack larından elfler çıkıyordu. ancak bu oyunda elfler başlı başına bir ırk ve tam anlamı ile kayrılmışlar. okçularının menzilleri hayvani boyutlarda. mirkwood archers dibine gelseniz bile görünmez kalıyor. silverthorn olayına girmek bile istemiyorum. facia..

men deseniz hero lar uçmuş. aynı kalede aragorn gandalf boromir faramir ve rohanın tüm hero ları var. numenor işçiliği oyuna da yansımış ki kaleler yıkılmıyor. aynı zamanda gondor da bulunan dunedain rangers, haritanın herhangi bir yerine bombard yaparak o bölgedeki herkesi öldürebiliyor.

gelelim cücelere. kıl bir ırk zaten, en azından oyunu oynarken bunu hissettiriyor. estetik değiller. çok kabalar. ancak savaş araçları hayvani derecede muhteşem. özellikle catapult ları 3-4 vuruşta kale indirebiliyor. bunun yanında önünde bir hayvan duran at arabası gibi birşey var ki o da tek başına hero indiriyor. tek sıkıntıları okçu. ama onu da men of dale ile kapatıyorlar. tartışmasız elflerden sonra en güçlü onlar.

kötü tarafta ise mordor kan ağlıyor. elle tutulur hiç birim yok. tek sağlam savaş birimi war trolls. onu da çıkarmak işkence. hero lar rezalet. witch king fellbeast ine binse bile okçular onu ağlatıyor. yere inse çabuk ölüyor. vuruş gücü süper ama çok yavaş. bunun dışında isengard ve goblins var. isengard bayağı iyi. uruklar çok güçlü. goblinler ise aşırı derecede kötü. hero ları bir ejderha, oyunun bana sorarsanız en iyi herosu. her saldırısı çok can yakıyor ama okçulara karşı inanılmaz zayıf ki bunun sebebi de hobbit te kral bard ın ejderhanın tekini siyah bir ok ile düşürmesi..

oyunda iki tane ring heroes var. ilki galadriel. fantazi ürünü olarak yaratılmış "galadriel yüzüğü alsaydı ne olurdu" sorusunun cevabı. gerçekten güçlü. vurdukları uçuyor. çok hızlı. çıkardığı tornado kaleleri yıkıyor. ancak canı çok az. kötü tarafta ise hero, beklenen şekilde sauron. gücü hayvani. ancak vurmadan önce 5 saniye bekliyor.(evet tam tamına 5 saniye) ancak tek vuruşta farmları deviriyor, farma vursa yanındaki binalar patlıyor. gücü de galadriel in 3 katı. ancak onu çıkarana kadar "ohoooo" luk bir durum söz konusu.

neyse, yüzüklerin efendisini ailecek seviyoruz. oyun da fena sayılmaz. ancak şahsi fikrim ilk oyunun gerçekten çok daha güzel olduğu yönünde. yine de bir çok yenilik var içinde ve kendini saatlerce oynattırıyor.

dip not: oyun için bir osmanlı modu çıkarılmış ki evlere şenlik. osmanlı vs mordor. insan gülmekten ölüyor. misal "osmanlı sadrazamı bundan sonra sauron a eşit" veya "şeyhülislamın dengi, mordor'da witch king dir. witch king devlet işlerinde büyüden sorumludur. onun sayesinde yönetime büyü girmez bik bik bik" falan filan.

edit: ha bi de;

(bkz: haçlı saruman)