bugün

15 kasım 2015 türkiye erken genel seçimi

oy ve ötesi ailesi olarak yine seçim sağlığını korumak için çalışacağımız seçim. organizasyon özellikle bu sene çok başarılı oldu. katılmanızı rica ederek bu entry'i bir sosyal sorumluluk şeysiyle açıyorum.
karlı çıkabilecek* partilerin chp ve akp olacağı, ve zarar görecek partilerin kesinlikle* mhp ve hdp olacağı seçimlerdir.
şöyle ki chp seçmeninin içinden bile, patron kesiminin, karını korumak için "keşke koalisyon ihtimali olmasaydı." lafları duyuldu sonuçlardan sonra. buradan bir kesim oy, ufak da olsa akp'ye kayacaktır. aynı zamanda, ayrılıkçı olmayan kürtler de, seçimlerden önce başarılı bir politika izleyen, ancak şimdilerde yeniden terör yandaşlığı yapan hdp'den oylarını çekerek, daha önce oy attıkları akp'ye oy kullanacaktır. bir miktar da mhp'den oy koparacaktır akp.

chp ise, mhp'nin beceriksizliklerinden dolayı ve hdp'ye kendi tabanından atılan oyların geri dönmesiyle bir yükseliş yaşayacak. akp'den dönüş olacağını pek sanmıyorum.

mhp de yukarıda belirttiğim üzere önce "ille de erken seçim", sonra "seçim yapılacaksa akp'ye şartlı destek veririz", son olarak da "azınlık hükümeti için akp'yi destekleyebiliriz." diyerek, ülkenin siyasi tarihinde ilk beşe oynayacak saçmalıkta bir yöntem izleyerek kaybedeceği oylar olacaktır. bu oylar chp'ye biraz daha fazla gitmek koşuluyla dağılacak gibi akp ve chp arasında.

hdp oyları ise, chp tabanından aldığı oyların bir kısmını* ve önceki seçimlerde akp'ye oy vermiş kürt vatandaşların oylarını kaybedecek.

tl;dr için;
akp +3
chp +3
mhp -2
hdp -2 veya -3 puanlık bir oynama yaşanacak. diğer oylar ise barajı geçemeyen partilerden gelecektir. saadet-bbp oylarının durumu belirleyici olabilir. ama hdp yine barajı geçecek gibi.