bugün

kemal unakıtan

büyük maliye bakanı.

2007 yılının ekonomik verilerini ve 2008 hedeflerini açıklamıştır bugün. enflasyon hedefinden %100 sapılmasını "ne yapalım yani başaramadık oldu" demiştir, bir ekonomik krizde de benzer bir açıklama bekleriz kendisinden "ne yapalım yani çıktı kriz, bizden önce de çıkmıştı ne oldu yani?" gibi bir açıklama.

anlayana müthiş bir itirafta bulunmuştur konuşmasında, türk ekonomisi'nin yumuşak karnının cari açık olduğunu söylemiştir. -bunu biz kaç yıldır söylüyoruz, kökten akp'liler karşı çıkıyorlardı- ama bunun tehlike arz etmeyeceğini çünkü bu açığı özelleştirmelerle kapattıklarını ve kapatacaklarını söylemiştir. biz deyince kötü oluyoruz, malı-ye bakanı diyor anam... hani özelleştirmelerle yatırım yapılıyordu, üretim arttırılıyordu? hikaye. ithalatı körükle, aşırı değerli lira bazlı para politikası uygula, sonra de ki, "cari açığı özelleştirmelerle kapatacağız" aferin lan.

bakın hele bakın, cari açığı üretimle, ihracatı arttırarak değil, özelleştirmelerle kapatacaklarmış. deniz bitince ne olacak? gerçi türkiye'deki deniz biter mi? sat gitsin anasını satayım, ekonominin hayatını kaydır, açığı satarak öde.

durun durun, bugün satanlar var ya bugün satanlar, 90'lı yılların ortalarında tansu çiller'e özelleştirme yaptırtmayanlar, başta salih kapusuz gibi adamlar. o dönemde türkiye'nin borcu da böyle 450 milyar dolarlar gibi büyük rakamlar değildi. 40-50 milyar dolardı. o dönem "istemezuk" bu dönem, satın gitsin. üstelik, borcu ödemek için değil, sadece cari açığı kapatmak için satın.

borç mu? 5 yılda 2'ye katlandı ya, durmak yok yola devam dedik ya...