bugün

kadınlar daha mı zayıf

Büyük felsefecilerin kadınlar konusunda söyledikleri çok şey oldu. Bunların çoğu aşağılayıcı nitelikteydi.

Platon ve Aristo'nun kadınlara bakışı

Timaios'un sonuna doğru, Platon evrenin oluşumu konusunda konuşurken, şu inciyi sundu:"Hayvanlar konusuna gelince, şunlar söylenebilir. Dünyaya gelen erkeklerden korkak ya da dürüst yaşamayanların bir sonraki kuşakta kadın doğasına dönüştükleri varsayılabilir.
Dürüst olmak gerekirse Platon'un bazen daha eşitlikçi görüşler dile getirdiği belirtilmelidir. Devlet'te kadınlar ve erkeklere aynı eğitimin verilmesini ve onlar için eşit olanaklar yaratılmasını savunur ve dogal yeteneklerin iki cinsiyet arasında benzer şekilde dağıtıldığını öne sürer, ama 'sonuçta kadınlar daha zayıf ortaklar" olduğu konusunda bizi uyarmayı ihmal etmez.
Aristo da kadınların erkeklerden aşağı oldukları görüşündeydi. Bu görüşünü açıkça söyledi:"Acıktır ki, ruhun bedeni yönetmesi, zihnin ve ussal öğenin tutkuyu yönetmesi doğal ve uygundur. Doğal olarak erkek üstündür ve kadın daha alt kademededir; birii yönetir öteki yönetilir.

Schopenhauer: Kadınlara Dair

Erkeklerin akılcı, kadınların ise tutkucu oldukları bu nedenle, kadınların ikinci sınıf insanlar oldukları görüşü, felsefe alanında sıkça ortaya çıkar. Ama bu hiçbir yerde Alman felsefeci Arthur Schopenhauer'in ki kadar değildir.
Schopenhauer denemesinin iceriginin daha giriş kısmında Fransız yazar Jouy'dan bir alıntı yaparak belli eder:"Kadınlar olmasa hayatımız yardıma muhtaç başlar, haz olmadan devam eder ve avuntudan yoksun olarak biterdi." Schopenhauer, bunun kadının işlevini ve değerini tam gösterdiğini düşünür.
Schopenhauer denemesinin devamında, kadınların erleklere göre daha az akılcı olduğunu; önemli şeylere göre önemsiz olanları sectiklerini; hak ve doğruluk duygusuna sahip olmadıklarını; içgüdüsel olarak kurnaz ve düzeltilemez ölçüde yalancı olduklarını; büyük sanat yaratmak bir yana, onun değerini anlamaktan yoksun olduklarını; ve bunun gibi daha nicelerini dile getirir.