bugün

uçan tabutla gitti oğlum

bir feryad. ama baba fantomlar iyi ve sağlam uçaklardır. arka arkaya düşmeleri garip evet ama bizlerin şu anda bu uçaklara ihtiyacı var.
uçaklar veya tanklar altımızdaki arabalardan farklıdırlar. geliştirmeleri yapıldıkça yarım yüzyıldan çok daha uzun süre kullanılırlar. bizim f4'leri önce israil sonra biz modernize ettik. modernizasyon tekrar boyamak değildir. yeni silah entegrasyonları, yeni radarlar, bütün kabloların yenilenmesi demektir. metal yorgunluğu denilirse de modernizasyon öncesi yapılan araştırmalarda uçağın metal yorgunluğu olmadan 2030 yılına kadar kullanılabileceği sonucuna varılmıştır.
baba fantom neden bu kadar önemli derseniz, f16'nın neredeyse 2 katı büyüklüğünde çift motorlu bir uçak. yani f16'dan daha fazla yük taşıyor. bir savaş sırasında bizim yer bombardımanı yapacağımız uçaklar bunlar ve yerlerini f35'e bırakacaklar.

fakat kuvvet bu uçaklar uçamaz derse yenileri alınmak zorunda ama imam hatip yapmaktan kafayı kaldıramayan hükumet yeni uçak alımıyla ilgilenir mi bilmem.

bu arada f16'lar ilk uçuşlarını 1974'de yapmışlardır. mesela en genç fırkateynimiz 15 yaşında.

f16 ile kıyaslaması: görsel

yine ek olarak f16'larımız 30'dan fazla düşmüştür.