bugün

dolar neden yükselir

her ne kadar doların yükselişi finans piyasası ile ilgili gibi algılansa da aslında temel neden ülkelerin üretim gücü ve kalitesi ile ilgilidir. ülkelerin ulusal paralarının değerinin, diğer ülkelerin ulusal paralarına değerine oranı , yani çapraz kur , o ülkenin ürettiği mal veya hizmetlere olan talebin elastikiyeti ile doğrudan ilişkilidir. elbetteki, ülke parasının değerinin düşmesi veya yükselmesi bazı spekülatif hareketlere açıktır ancak bu artış veya azalış , asla ama asla , ülke ekonomisini sarsacak hatta krize neden olacak kadar bir değişiklik yaratamaz.

2001 senesinden beri dünyada oluşan likidite bolluğundan kaynaklanan refahı kendi başarısı olarak gören iktidar , bu parasal genişleme döneminde ülkeye gelen parayı avmlere , rezidanslara , yandaşlarına, iş bilmez ama sıfatı işadamı olanlara yani üretim sektörüne değil , tüketimi ve borçlanmayı teşvik eden inşaat sektörüne gömdü. sanayi ve tarım sektörü bitti . şimdi deniz bitti ve kara göründü. ve gemi karaya oturacak kaptanın becerisizlikliği yüzünden.

kısaca ; ulusal paranın değeri o ulusun ürettiklerine olan taleple alakalıdır. spekülasyondu, faizdi , dış mihraklardı, bizi çekemeyenlerdi gibi mazeretleri anadolu çomarları mantıklı bulur sadece.

son söz : kur değil, zamanında fırsat varken yapılmayan yapısal reformlar öldürür.