bugün

her ne kadar doların yükselişi finans piyasası ile ilgili gibi algılansa da aslında temel neden ülkelerin üretim gücü ve kalitesi ile ilgilidir. ülkelerin ulusal paralarının değerinin, diğer ülkelerin ulusal paralarına değerine oranı , yani çapraz kur , o ülkenin ürettiği mal veya hizmetlere olan talebin elastikiyeti ile doğrudan ilişkilidir. elbetteki, ülke parasının değerinin düşmesi veya yükselmesi bazı spekülatif hareketlere açıktır ancak bu artış veya azalış , asla ama asla , ülke ekonomisini sarsacak hatta krize neden olacak kadar bir değişiklik yaratamaz.

2001 senesinden beri dünyada oluşan likidite bolluğundan kaynaklanan refahı kendi başarısı olarak gören iktidar , bu parasal genişleme döneminde ülkeye gelen parayı avmlere , rezidanslara , yandaşlarına, iş bilmez ama sıfatı işadamı olanlara yani üretim sektörüne değil , tüketimi ve borçlanmayı teşvik eden inşaat sektörüne gömdü. sanayi ve tarım sektörü bitti . şimdi deniz bitti ve kara göründü. ve gemi karaya oturacak kaptanın becerisizlikliği yüzünden.

kısaca ; ulusal paranın değeri o ulusun ürettiklerine olan taleple alakalıdır. spekülasyondu, faizdi , dış mihraklardı, bizi çekemeyenlerdi gibi mazeretleri anadolu çomarları mantıklı bulur sadece.

son söz : kur değil, zamanında fırsat varken yapılmayan yapısal reformlar öldürür.
dış mihraklar ve spekülasyonlardan olabilir yada ülke içindeki para havuzunun yastık altı olması ile olabilecek durum.
sutyen lobisi sebep olabilir.
€ bölgesi para arzını artırınca, dolara olan talep artar, ve dolar yükselir.
biz makro da böyle görmüştük gerçekte ne oluyor bilmiyorum.
cumhurbaşkanının durmadan merkez bankasını ağır sözlerle eleştirmesi.
piyasada dolar azalınca doların değeri artar/yükselir. dolar neden azalır? yatırımcılar dolarlarını alıp piyasamızdan çektiği için. yatırımcılar neden piyasamızdan çekilir? ülkenin genel durumuna bakarlar, yatırım yaparsak ne olur, ne kazanırız sorusunu sorarlar, faiz durumuna bakarlar( faiz yüksek olursa, yüksek faizden işletirler). yatırımcı düşük faizi görünce başka borsalara gider. dolar azalır. ülkemizde doların değeri artar.
Çünkü gılışdar sesehayı batırdı.
kodumun cehapesi 15 yıldır ülkenin hazinesini yağmaladı (devlet tarafından yandaşlara ihaleleri verilmiş geçiş garantili köprüler mi istesin, havalimanları mı istersin, otoyollar mı), hele o genel başkanları yok mu örtülü ödeneğin anasını belledi, israfın haddi hesabı yok 5000 kişilik koruma ordusu tuvalete bile giderken kullanılan 72 lüks (senin bindiğin bildiğin lüksler bu arabaların yanında kağnı kalır) aracın yer aldığı konvoylar, kilosu bilmem kaç bin lira olan beyaz çaylar, mıhtarlara verilen akşam yemekleri, bunun karşısında ise üreten değil tüketen bir ekonomi olanda ha bire açık ha bire açık e normal olarak kasada para kalmayınca dolar götüne nişadır sürülmüş eşek gibi yükseliyor.
hiçbir şey üretmezsen, samanda bile dışarıya bağımlı olursan, hammaddeyi bile dışarıdan alırsan yükselir.
dolar mı yükselir? tl mi düşer ?

baz olarak doları 1 birim alır ve bu 1 birimin karşılığı olan tl yi ölçer ve bir önceki rakama göre daha fazla bulursanız "dolar yükseldi" dersiniz ama doğrusu "dolar kuru yükseldi" dir.

aynı şekilde bir önceki rakama göre daha az bulursanız "dolar düştü" dersiniz ama doğrusu "dolar kuru düştü"dür.

ekonomi ve finans haberlerinde hep yabancı paraların dolar karşısındaki değerinin artış/azalış ı izlenir ve o yabancı para değerinin yükselişi/düşüşü konuşulur.
üretimin düşük olması ve ekonomide varolan payının küçülmesidir temel sebebi.
Amerikayla alakalıdır.
hala ameriga hala dış güçlerin oyunları bizi dolar kuru ile terbiye edemezsiniz diyenler var, yok anasının a*ı ali sami.
"Devalüasyon, sabit kur sistemlerinde ödemeler dengesi açık veren ülkenin ulusal parasının dış satınalma gücünün, hükümetçe alınan bir kararla düşürülmesidir.

Başka bir deyişle devalüasyon, bir devletin resmi para biriminin diğer ülke dövizleri karşısında değer kaybettirilmesidir."

Amerika'nın oyunu falan değildir. Üretmeden hava atarsan donunu alırlar popondan.
memlekete yatırım yapacağına

kendine saray yaptıran, ne s2min antenidir

belirsiz köprüler yaptıranlar derlerse de

sakın inanmayın.

gavurlar, kafirler, üs ahıl, böyüh oyun.

http://www.youtube.com/watch?v=F7-uslGuIKk

http://www.youtube.com/watch?v=dUoH2H2zo-k
herkes doların yükseleceği beklentisine girdiğinden---nedeni ne olursa olsun-- dolar satmak isteyenlerin teklif edilen fiyatlardan dolar satmaya razı olmadıkları için dolar kuru yükselir. kur yeterince yükseldiğinde bezıları daha fazla yükselmeyeceği beklentisine girip ellerindeki dolarları satmaya razı olacaktır.
Dolar neden yükselir? Size öyle söyledikleri için yükselir. Oysa aslı şudur; dolar yükselmez turk lirası dolar karşısında değer kaybeder.
dolar yükselirse dünya ekonomisi oynar. tl'nin değeri düşüyor.
Kırılgan beşlide en çok bizim paramız değer kaybetti, bu nedenledir.
Bunun açıklaması da dolar uluslararası piyasalarda az bir şey değer kazandı ama bizde tamamen kendi yönetemememizden kaynaklı iyice yükseldi.
dolar yükselmiyor senin paran değer kaybediyor, basit az olan şey değerlidir her zaman.
dış siyasette başarısız olursan yabancı yatırımcı ülkene güvenmez ve yatırım yapmaz dolarını senin ülkende park edeceğine gider daha değerli para birimi olan ülkelerde park eder.
üretim yok tüketim çok, ihracat az ithalat çok, ithal ürünleri alırken öpücükle alışveriş yapmıyoruz dolar üzerinden dönüyor her şey.
zamanında parayı betona gömersen olur olmaz yerlere avm dikersen böyle işini bilmeyen çavuş gibi g.tünü avuçlarsın.
doların neden dolar olduğunu anlamadan cevap verilemeyecek bir soru.

peki dolar neden dolar.

bin dokuz yüz kırk dört yılı. ikinci dünya savaşının sonları. avrupa savaşta. asyanın doğusu savaşta. amerika da savaşta bir şekilde. ancak coğrafi avantaj ve birtakım doğru öngörüler sonucu. amerika silah üretiyor. silah dediysek. savaşta kullanılabilecek her türlü ekipman. uçak. silah. kask. bere filan. ve tabii bunca yıl savaşmayı hiç beklemeyen avrupaya bunları satıyor. sonra gün oluyor. sular hafiften duruluyor. amerika diyor ki. şu silahların bir bedeli vardı. onları alalım artık. e tabii savaştan ağır kayıplarla çıkan avrupada para yok. biz diyorlar. para vermeyelim de. altınla ödeyelim borcumuzu. amerika da tamam diyor. nihayetinde. değeri olan her şey. ticarette kullanılabilir. zaten uzun yıllar sömürü üzerine gelişen avrupada o zaman dünyadaki altının büyük bir kısmı bulunuyor. bunlar da silah karşılığında amerikaya aktarılıyor.

sonra tabii. kasası altınla dolan amerika diyor ki. benim paramı kullansın herkes. çünkü karşılığında verebileceğim altın var. sizi asla mağdur etmem. bir mübadele aracından başka bir şey olmayan dolar. o zamanki ahval ve şerait uyarınca da. ciddi şekilde güven kaynağı oluyor. uluslararası piyasaya hızlıca yayılıyor. tabii savaştan çıkan bütün uluslar tedirgin. deli gibi makinalaşıyor. e buna enerji lazım. hemen uluslararası bir enerji kaynağı bulalım. o da petrol olsun. e bu petrolü kim kontrol altında tutup. fiyat endeksi oluşturacak. onun için de bir uluslararası örgüt kuralım. üretici ile tüketici arasındaki dengeyi sağlasın. ama o zaman için eşsiz enerji kaynağının fiyatı da dolar üzerinden olsun. neden çünkü. bir şey olursa karşılığında altın var. onu alırız. mantıklı. böylece neredeyse bütün devletlerin kılcal damarlarına kadar dolar işliyor.

e tabii. bu durumu gören amerika durur mu. sürekli dolar basıyor. satın alıyor. tüketiyor. satın alıyor tüketiyor. modern bir sömürü aygıtı oluyor dolar. sonra devletler bir bakıyor. her şeylerini satmışlar. kasalarında dolardan başka bir şey yok. bari diyorlar dolar değerini korusun. çünkü dolardan başka bir şey yok ellerinde. bu da herkese mantıklı geliyor. ulusal bankalar fiyat endeksini dolar üzerinden yapma kararı alıyor. neden çünkü. güvenmek istedikleri bir şey var. piyasalardaki güven filan diyorlar ya. işte tam olarak o. insan tabii. en yakınındakine ya da sahip olduklarını güvenir. ya da sahip olduğunu sandığı. inandırıldığı şeylere.

bu hikayeler ve pek tabii daha reel gerekçelerle beraber. dolar demek. satın alabilmek demek haline geliyor. yani limitsiz bir kredi kartı. herkes bunun değerini koruma peşine düşüyor. çünkü herkesin kasasında bir miktar dolar bulunuyor. kimse yoğurdum ekşi diyemeyeceğinden dolar alıp başını gidiyor. yani kırk dört yılındaki o altınlar ne ise. bir bakmışız. dolar o altınların yerini almış. yani senin kasanda ne kadar dolar varsa. o kadar para basabilir hale geliyorsun. piyasaya güveni dolar veriyor artık. altını filan unutuyor insanoğlu.

işte sen devletsen. ve amerika değilsen. doları ancak bir şey satarak tedarik edebilirsin. tedarik ettiğin dolar kadar para basabilirsin. diyelim ki yıllık yüz dolarlık şey satıyorsun. yüz miktar da kendi parandan satıyorsun. bu durumda kendi paran bir dolara tekabül eder. ama sen elli dolar kazanıp yüz miktar kendi parandan basmaya devam edersen. doların değeri iki yüz bölü yüz elli miktar senin parandan etmeye başlar.

yani demem o ki. dolar kazanmadığın sürece dolar yükselir. çünkü bütün piyasalar dolara inanmış. dolar da dolar diye dolaşıyor ortalıkta.
güncel Önemli Başlıklar