bugün

islamla bilimin çelişmemesi

konuya "din ile bilimin çelişmemesi" diye daha geniş bir perspektiften bakmak daha doğrudur. çünkü elimizde katolik kilisesinin egemenliğinin bilim tarafından nasıl sarsıldığıyla ilgili bir tarih bilgisi var.

17.yüzyılda katolik kilisesi, italyan bilim adamı galileo'yu, kilisenin dünya merkezli evren inancına, yani din'e karşı gelerek "dünya güneşin etrafında dönüyor" dediği için, yakmaya çalışmıştı. giordano bruno ise o kadar şanslı olamamış ve kilisenin buyruğuyla diri diri yakılmıştı.

din bilimsellik iddiası olmayan, salt inanca dayalı sosyal bir disiplindir. bilim ise gözlem, deney ve akla dayanan, statik olmayan bir disiplin. bilim ve din büyük ölçüde çelişirler. ikisini telif etmek için bilimsel bilgiyi kullanmaya çalışmak dini ianaçların zayıflamasının önünü alabilmek için girişilen politik bir yaklaşımdır. elbette bunu yaparken ifrada kaçan yorumlar yapılmakta, ilgili ilgisiz bağlantılar kurulmaya çalışılmaktadır. bir kesim ise bilimsel bilgiyi inkar ederek inancını korumak için çabalamaktadır. öyle ki, bazıları "bilimsel bilim bize masal anlatıyor, bir hurafeye inandırmaya çalışıyor!" diye inkar batağına saplanmaktan öte birşey yapamıyor. ama, artık bilimsel verilere dayanmadan, örneğin "yedi katlı evren modeli"ni, salt inançla çaresizce savunmak dışında, kanıtlamak ve bilimle bağdaştırmak asla mümkün değildir.

en akıllıcasını yeni papa yaptı: bigbang ve evrim teorilerinin bilimle çelişmediğini kabul etti. bükemediği bileği öptü yani.

http://www.radikal.com.tr...e_evrim_gercektir-1222060