bugün

engelli diye sınıfta yalnız bırakılan küçük kız

yukarıda ilgili videonun linki verilmiş. açıp bir izlense anlaşılacak aslında. haberde minik kızın fiziksel engelli olduğu söyleniyor ancak fiziksel engel diğer öğrencilerle bir problem ortaya koymaz. yanlış bilgi içeriyor zira selen zihinsel engelli.

eğitimle içli dışlı olan herkes biliyor ki sınıflarda kaynaştırma öğrencileri vardır. bugüne dek karşılaştığım veliler içerisinde bu çocukları hor görenine, çocuğuyla aynı ortamda olmasını istemeyene rastlamadım.

videoda bir veli konuşuyor. diyor ki: benim çocuğum hem zihinsel hem fiziksel engelli. yan sınıfta okuyor fakat okula gitmek istemiyor. korkuyor. çünkü fiziksel olarak şiddete maruz kalıyor. ben çocuğuma karşı olumsuz bir tutumla karşılaşmadım.

anlaşılan şu ki bu minik kızın sergilediği davranışlar arkadaşlarına zarar verici nitelikte. elbette ki elinde değil, bilmeden yapıyor. burada suçlu ne çocuklarının zarar görmemesini isteyen veliler ne de selen. en suçsuz da bu çocuk zaten. suçlu engelli bir çocuğun kendini rahat hissedemeyeceği, anormal olarak hissedeceği, diğer öğrencilerle anlaşamayacağı bir ortama koyan sistem.

kaynaştırma öğrencilerinin amacı sadece engelli çocuğu topluma alıştırmak değil, bizlerin çocuklarının da engelli bir vatandaş gördüğünde normal tepkiler verebilmesini sağlamak. zira ülkemizde ne engellilere yönelik düzenlemeler var ne evden çıkabiliyorlar ne hayatlarını idame ettirebiliyorlar. hepsi toplumdan izole olmuş bir şekilde ailesine bağımlı olarak yaşıyor. bunun önüne geçmek için oluşturulan sistem tam tersi bir duruma yol açıyorsa bunu sorgulamak lazım.