bugün

bgp

network dünyasında hafiften el mahkum kullanılan bir protokol. dünya üzerindeki networkler bu protokol ile birbirine bağlanır. hemen 3-5 basit bir şey demek gerekirse;

- kendisi her ne kadar route falan taşısa da l7'de yani application katmanında çalışan bir protokolüdür. kendinin bir protokol numarası da yoktur zaten.
- bir önceki maddeden ötürü de transmisyon yaparken tcp kullanır.
- TCP kullanıyor olması da transmisyon sırasında kendine ekstra bir fragmantasyon, geldi-gitti bilgisi kontrolü gibi şeyler eklenmesinin önüne geçmiştir. ospf böyle değildir mesela.
- ebgp (external) ve ibgp (internal) olarak kullanılır. mpls içinde de multiprotocol bgp kullanılır. multiprotocolbgp'de routeların yanısıra mpls'e ait şeyler ve vpn bilgileri taşınır.
- fazlasıyla attribute diye adlandırılan, trafik yönlendirmede çok fazla işe yarayan özelliği vardır.
local preference, metric value, as path, weight (sadece cisco cihazlar için) gibi. üzerinizdeki trafiğin nereden, yüzde kaç oranda çıkacağını ya da gelecek trafiği nereden, yüzde kaç oranda alacağınızı ayarlayabilirsiniz.
- kullanımı çok ama çok ciddidir. size olmayan bir networku anons etmeniz, tüm backbone trafiğinizin altını üstüne getirebilir. dikkat etmek lazım.
- redistribution yaparken dikkat etmek lazım eğer full bgp route alınıyor ise. yaklaşık 300k bgp route var diye biliyorum, bir hatayla tüm tabloyu ospf içine dahil ederseniz tanrı sizi korusun.
- hafif salak bir protokol dediğim gibi, bazen soft bazen hard reset gerekiyor çok saçma konularda. tcp'nin çalıştığından, access-list konusunda da bir sorun olmadığını düşünüyorsanız ama bir türlü bgp idle'da kalıyorsa her iki taraf da bir reset çaksın derim.