bugün

allah ın evreni 6 günde yaratması

O 6 gün bizim bildiğimiz 24 saatlik günlerden değildir. Okuduğum bir kitapta geçiyordu, aklımda kaldığı kadar açıklamaya çalışıcam.

Einstein'in teorisini -zamanın göreceli olduğunu, mekana, seyahat eden kişinin süratine ve o andaki yerçekimi kuvvetine bağlı olarak akışının değiştiğini- hepimiz biliriz. 6 günlük süreyi, 6 devre olarak da düşünürsek olay daha anlaşılır olacak. Çünkü zamanın göreceliği dikkate alındığında, "gün" sadece bugünkü koşullarıyla, Dünya üzerinde algılanan 24 saatlik bir zaman dilimini ifade etmektedir. Ancak evrenin bir başka yerinde, bir başka zamanda ve koşulda, "gün" çok daha uzun sürelik bir zamana karşılık gelir.
Evrenin oluşumu hakkındaki en çok kabul gören teori olan Big Bang'i başlangıç olarak kabul edersek evrenin ilk dönemlerinde, zaman bugün alışık olduğumuzdan çok çok daha hızlı akmıştır. Bunun nedeni şudur: Big Bang anında evren çok küçük bir noktaya sıkıştırılmıştı. Einstein'a göre zaman ve mekan bir madalyonun iki yüzü gibi ayrılmaz bir bütündü. Kuantum fiziğini düşünürsek, küçük parçacık hızlı hareket eder, yani zaman da çok hızlı akar. Bu büyük patlama anından bu yana evrenin genişlemesi ve evrenin hacminin gerilmesi, evrenin sınırlarını milyarlarca ışık yılı uzağa taşıdı. Evren genişledikçe zaman da yavaşladı. Nitekim Big Bang'den bu yana uzayın geriliyor olmasının evren saatinin üzerinde çok önemli sonuçları oldu. Şu an yaşadığımız dünyada bizim için milyon dakikada olan bir şey evrensel saate göre bir dakika gibi bir zamana denk gelir.
Ayrıca dünyanın yaratıldığı 6 günün bizim algımızdaki gün kavramından farklı olduğunu söylemiştik zaten. Bir diğer fark da, mekan genişledikçe zamanın kısalması. Büyüyen madde için zamanın yavaş aktığını bildiğimiz için bu çok makul bir bilgi. Yani evren her iki katına çıktığında, zaman da yarısına iniyor.
Zamanın başladığı andan itibaren bakıldığında, yaratılışın 1. günü (1. devre) 24 saat sürmüştür. Ancak bu süre, bizim zamanı Dünya'da algıladığımız şekliyle 8 milyar yıla eşittir.
ikinci devre 4 milyar yıl,
Üçüncü devre 2 milyar yıl... Şeklinde 6 devreden oluşur. Topladığımız zaman 15 milyar 750 milyon yılda yaratılan bir evrenle karşılaşırız. Bu rakam günümüzde yapılan deneylerle de büyük bir paralellik içerisindedir.
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar