bugün

tatava yapma bas geç

kampanyanın adana, manisa, balıkesir sonuçları mhp lehine oy veren bir kısım chp liyi göstermiştir.
--- alıntı ---
Adana ise Hatay'ın tam tersi yönde bir örnek oluşturuyor. Bu kentte MHP'nin ilçe belediye meclislerinde aldığı oy toplamı 357 bindir (yüzde 29.4). Buna karşılık belediye başkanı seçilen MHP'li aday Hüseyin Sözlü 410 bin oy almıştır (yüzde 33.4). Sözlü'ye MHP dışından 53 bin oy gelmiştir. izahını kısmen CHP oylarındaki hareketlilikte bulabiliriz. CHP Adana'da ilçe belediye meclislerinde 319 bin oy almasına (yüzde 26.3) karşılık, CHP'li başkan adayı Yıldıray Arıkan'a 15 bin eksiğiyle 304 bin oy çıkmıştır (yüzde 24.8). MHP Adana'da yaklaşık 20 bin farkla kazanmıştır. Burada CHP seçmeninden geldiği anlaşılan kısmi destek MHP'nin başarısındaki muhtelif faktörlerden biri gibi.

CHP seçmeninin MHP'li adayın başarısına belirleyici bir şekilde katkıda bulunduğu bir örnek Manisa'dır. ilçe belediye meclisi sonuçlarına bakarsak, bu ilin birinci partisi 328 bin oy alan AK Parti'dir (yüzde 37.2). MHP 312 bin oyla ikinci konumdadır (yüzde 35.5). CHP ise 192 bin oyla üçüncü partidir (yüzde 21.8). Belediye başkanlığını 354 bin oyla (yüzde 40) MHP adayı Cengiz Ergün kazanmıştır. MHP'li aday partisinin oyundan 42 bin fazla oy almıştır. CHP'ye ise 162 bin oy çıkmıştır (yüzde 18.4). Yani belediye başkanı seçiminde net 30 bin oy kaybetmiştir CHP. Bu oyların büyük ölçüde MHP adresine gittiğini söylemek hata olmaz.

Manisa gibi Balıkesir'de de geçişkenlik CHP'den MHP'ye doğru işlemiştir. Balıkesir'de ilçe belediye meclislerinde CHP 237 bin oy (yüzde 30) ile AK Parti'den sonra ikinci, MHP ise 192 bin oyla (yüzde 24.4) üçüncü parti konumundadır. Ancak belediye başkanlığı seçiminde MHP adayı ismail Ok 243 bin oy alarak (yüzde 31.1) ikinciliğe çıkmış, CHP adayı ise 200 bin oyla (yüzde 25.6) üçüncü olmuştur. AK Parti'nin oyunda oynama yoktur. Burada CHP'den MHP'li adaya doğru 37 bin gibi anlamlı miktarda bir yöneliş olmakla birlikte, bu destek MHP'nin başarısı için yeterli olmamış, seçimi AK Parti adayı kazanmıştır.
***
Ege'de Denizli örneğinde oy kayması MHP'den CHP'ye doğru olmuş, ancak burada da yeterli olmamıştır. Eskişehir’de MHP’den CHP’ye doğru 25 bin oy dolayında anlamlı bir yöneliş vardır ve bu destek yeniden seçilen CHP’li aday Yılmaz Büyükerşen’i sandıkta rahatlatmıştır.
Hem CHP hem de MHP’nin iddialı olduğu Mersin’de ise iki parti arasında hiçbir geçişkenliğin olmadığını, tarafların seçimde birbirleriyle kıyasıya rekabet ettiklerini söyleyebiliriz. Bu ilde seçimi MHP kazanmıştır. Antalya, MHP’nin çok az bir fire vermesine karşılık, Mersin’de olduğu gibi iki partinin güçlü adaylarla çekiştikleri bir başka örnektir.
Karadeniz’de hepsini AK Parti’nin kazandığı üç büyükşehre baktığımızda, Ordu’da MHP
tabanından CHP’li adaya doğru yüzde oranı olarak 10 puana
yakın bir kaymanın olduğu gözleniyor. MHP’den CHP’ye doğru benzer oranda bir oy akışının Trabzon’da da yaşandığı söylenebilir.
Samsun’da, keza Trakya bölgesinde Edirne ve Tekirdağ’da bu iki parti arasında geçişkenlik saptamak mümkün değil. Ayrıca, AK Parti’nin kazanmasının önceden büyük ölçüde belli olduğu Malatya, Kayseri, Gaziantep ve Kahramanmaraş gibi illerde de bu iki parti arasında anlamlı görülebilecek oy kaymalarından söz edilemez. Bunun belki sınırlı bir istisnası CHP’nin MHP’den az miktarda oy aldığına işaret eden Bursa’dır.
--- alıntı ---
http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/26237681.asp
güncel Önemli Başlıklar