fatih sultan mehmet in hristiyan olması

avrupalıya ''winston churchill müslümandır'' dersen kıçıyla güler, avrupalılar kafirlerin doğudaki kalesi bizans'ı yıkmasına rağmen kendisine lütuf gösterip ''fatih hristiyandır'' diyor ve buna inananlar çıkıyor. hatta kanıtlamaya çalışıyorlar. hayatı boyunca islam yoluna gaza etmiş bu şahsiyet, hristiyan oluveriyor.

fatih sultan mehmet'in 'kozmopolit' olması, devletin imparatorluğa terfisinden ileri gelir. osmanlı bizans mirasını sürdürdü. zira bizans yerleşimiyle ve örgütlenmesiyle osmanlılar için bir mirastı. osmanlı devletinde padişah, ulema ve ilmiye arasında sarkaç rolü oynardı; bu yüzden teokratik bir 'islam devleti' değildi. tam bir imparatorluktu. şer'î hukuk ve seküler hukuk yan yanaydı. osmanlı'dan alınması gereken çok ders varken, biz gidip fatih'in hristiyan olmasını, kanunî'nin süt banyosunda yüzmesini tartışıyoruz. fatih hristiyan olsa başı arşa değecek insanlarımız var.

portre yaptırmış, hristiyanmış. portrenin haram olduğunu kim söylemiş? tüm fıkıh kitapları, insanların vücudunun tamamı olmadan resmedilebileceğine hükmetmişlerdir. avnî mahlasıyla yazdığı divan şiirleri, özellikle gerçeklikten soyutlanıyor. lisede edebiyat gören herhangi bir öğrenci dahi, divan edebiyatının kurmaca olduğunu ve gerçeklikten uzak bir mahiyete büründüğünü bilir. divan edebiyatı, sanat için yazılır. kendine has metaforları var. fatih'in yazdığı bu şiire bakıp hristiyanlığına hükmedilebiliyorsa, naat'ına bakıp müslümanlığına hayli hayli hükmedilir.

velhasıl kelam, işiniz yok mu olm...