bugün

memleketi sadece atatürk kurtardı sanmak

atatürk kahramandır. bu memlekette o dönem yaşayan insanların çoğu vatanları için savaşmaları gerektiğini biliyordu. ama onları birleştirecek, birlikte savaştıracak bir unsurları yoktu. atatürk, o kahramanları birbirine bağlayan kahramandır.

istanbul'da ingiliz cephanesine girip silah kaçıran ve daha sonra o silahları anadoluya aktaran kahramanlarımız da vardı. aynı şekilde, kendi bölgelerini korumak için imkansızlıklar içinde savaşan kahramanlarımız da. ama farkına varmamız gereken birşey var ki atatürk olmasaydı bu insanlar birlik olamazdı. çünkü öyle bir imkanları yoktu. kongreler düzenlenmesi ve bu kongrelere her ilden temsilciler çağırılması ülkede bütünleşmeyi sağlamıştır. düzenli ordu kurulması savaşı kazanmamızı sağlamıştır. meclisin açılmasının antlaşmalar ve diğer devletlerle olan ilişkilerimizi ne kadar düzene soktuğunu zaten söylemeye gerek yok.

yani, topluluklar bazen ters giden bir işe karşı koymaya çalışır ama onları birleştirecek bir güç olmadıktan sonra o topluluğun gücü hiçbirşey ifade etmez. bu gücü o dönemde atatürk sağlamıştır. evet ülkeyi sadece atatürk kurtarmamıştır ama atatürk olmasaydı kurtulmamız da pek mümün değildi.*