bugün

siyasi partilerin etkisizliği

tam olarak başlık ; siyasi hayata yön vermekle görevli olan siyasi partilerin yerini sosyal medyanın alması.

son dönemde facebook ve twiter manyaklığının siyasi yaşamımıza yön verme eğilimi ile gerçekleşen hadisedir. bakıyorum da düzenli olarak hergün facebook'ta düzenli olarak vakit geçirebilen her birey ülke ekonomisi boşa giden giderler ve yetersiz muhalefet hakkında bişiler söyleyebiliyor. yani facebook size bunu sunabiliyor. yarım saat yada bir saat süren siyasi parti liderlerinin sıkıcı beyanatlarını dinleme yada köşe yazarlarının sıkıştırılmış puntolarla doldurdukları köşe yazılarını takip etmekten daha kolay bir resimin altına iliştirilmş açıklama ve sloganla siyaset bilgisini artırma olanağı sunabiliyor. birbiri ardına hiç değişmeyen benzer fotoğraflar üzerine her grup istediği gibi değişiklikler yapıp kendi güruhunu istediği sekilde siyasi dimasını şekillendirebiliyor.

insanlar kolay olanı tüketmeyi daha çok severler ki yalan yanlış bilgilerin yada tamamen düşmanlık tohumları eken nefret dolu söylemlerin gaza getirici etkisi sanırım son dönemde yaşanan gezi ve benzeri olaylardaki ayrışımla daha da çok göze batabildi. ki bence iş artık çığırından çıkma noktasına gelebilir. medyanın gücünün yakın tarihteki toplumsal etkisi bir çok olayda rahatlıkla göze çarparken herkesin cebinde olan sosyal medyanın dezanformasyona uğramış siyasi yapısı nasıl bir etki yapar insanlar üzerinde varın siz düşünün. akpartili gibi görünen bir çok genç bile iki grup amansız bir şekilde karşı karşıya geldiğinde başbakanlarının geri çekilin çağrısını görmezden gelirler gibi geliyor bana (sadece broşür ve yerel gazetelerin gaza getirdiği ve kontolden çıkan 6-7 eylül olaylarını çıkartanların neler yapabildiği ortada).

zaten bu iki gurubun kendi sosyal çevrelerinde kendilerini savunma şekillerinden bile onların düşünclerine sadece ve sadece sosyal medyanın şekil verdiğine tanık olabilirsiniz. resimlerin üzerine yada altına yazılmış yazıların savunması dışına çıkmadan aldıkları bilginin doğruluğunu sorgulamadan sadece ateşlice karşısındaki saldıran bir güruhla karşı karşıya kaldığınıza kendi kendinize tanık olabilirsiniz. bu adamlar şuan farkında bile olmadan istedikleri şekilde yönlendirilebilinecek kıvama geldiklerinin farkında bile değiller işin acısı. 80 darbesinde sağ ve sol grupların darbe olsun diye kasıtlı olarak karşı karşıya getirilmiş iki grup olduğunu düşünen ben yine bu karşı karşı karşıya getirilmelerin kasıtlı olduğunu düşünüyorum. toplum bölünüyor ve herkes o kadar hırslı ki herkes bunu farketse de kimse umursamıyor.

velhasılkelam lafı fazla uzattım. bu ayrışımcılık ve çift tarafçılığa siyasi parti liderlerinin hareketleri neden olsa da insan bünyesinin son hücresine kadar nüfuz etmesine sebeb olan olgunun sosyal medya olduğunu düşünmekteyim.