bugün

fenerbahçe şikeyi tek başına mı yaptı

peşin not : dün fenerbahçe taraftarının bir kısmının mevzuyu anlamadığını söylemiştim, bugün görüyorum ki, hâlâ mevzuyu anlamayıp, 12numara ve fenerbahçe yönetiminin maşası konumundaki sitelerde yer alan haberlere inanmaktadırlar.

(bkz: 28 ağustos 2013 cas davası kararları/#21087860)

1- fenerbahçe şike mi yaptı yoksa şike teşebbüsünde mi bulundu?

fenerbahçe kulübü yöneticileri şike yaptı. 6 mayıs 2012 pfdk kararları neticesinde etik kurulu raporlarında "maç sonucuna etki etmek" fiillerinin tamamı "etki etmeye teşebbüs" olarak değiştirilmiş. karar açıklanmadan 2 gün önce gece yarısı tff'nin şike düşmeyi öngören maddesi olan 58. madde kaldırılıp, yerine 105. madde getirilmiştir. ayrıca ilgili karar da gece yarısı alınmıştır. gerek 2 etik kurulu raporunda. gerekse de pfdk'nın kıvırma (!) konulu kararında bile bazı futbolcular ve yöneticiler “müsabaka sonucuna etki etmekten” ceza almıştır.

2- fenerbahçe şikeyi kimle yaptı? şike teşebbüsünde kimlerle temastaydı?

şikeyi kimlerle yaptığı ortadadır ve pfdk tarafından ilgili kişiler ceza almıştır. ancak, pfdk'nın 6 mayıs 2012 tarihinde aldığı kararlar saçmalık/kıvırma olsa da bazı isimler yine de ceza almıştır. yani sen tüm "maç sonucuna etki etmek" fiillerini teşebbüse çevir ama şikeden ceza ver... peki madem mosturoğlu ceza alıyor, o halde o'na o talimatları veren aziz yıldırım neden ceza almıyor? yemiyor mu yani? gibi...

sportif yargılama sonucu ceza alanlar aşağıdadır :

Mehmet Şekip Mosturoğlu - 1 yıl hak mahrumiyeti (Cezası bitti)
ilhan Yüksel Ekşioğlu --- 3 yıl hak mahrumiyeti
Cemil Turhan ------------ 1 yıl hak mahrumiyeti (Cezası bitti)
ibrahim Akın ------------ 2 yıl müsabakalardan men
Ahmet Çelebi ------------ 2 yıl hak mahrumiyeti
Ümit Karan -------------- 2 yıl müsabakalardan men
Serdar Kulbilge --------- 3 maç müsabakalardan men* (Cezası bitti)
Cengiz Demirel ---------- 1 yıl hak mahrumiyeti (Cezası bitti)
Yavuz Ağırgöl ----------- 1 yıl hak mahrumiyeti (Cezası bitti)
Mehmet Şen -------------- 1 yıl hak mahrumiyeti (Cezası bitti)

işin bir de mahkeme kısmı var ki onun da gerekçeli kararı itiraz edilmeyecek boyuttadır. (yamulmuyorsam bir tane fenerbahçeli dahi aksini ispat edebilecek entry girmedi)

(bkz: şike davası gerekçeli kararı)

3- yargıtay cezayı onamazsa ne olacak?

yargıtay cezayı onamazsa yeniden yargılama olur. "aaa yargıtay onamadı" diye bir şey yok yani. gerekçeli kararda eksik gördüğü yerlere atıfta bulunur, açıklamasını ister. zaten dediğim gibi gerekçeli karar ortada. mahkeme heyeti "zart" diye karar vermiyor.

4- her mahkeme kararı insanın içine siner mi?

her mahkeme kararı insanın içine sinmez doğrudur. ancak, mahkemenin gerekçeli kararı ortadayken ve sanırım fenerbahçe taraftarının büyük bir kısmı bu kararlardan habersizken bu çanak soruyu yöneltmek akıl alır gibi değil.

benim söyleyebileceklerim bu kadar...

ancak ben şike davası süresince hep bir soruyu sordum, bugün her şey ayan beyan ortadayken tekrarlıyorum :

şike var ya da yok siktir edin... bağlanan maçlar, futbolcular siktir edin... hiç mi mideniz bulanmadı 400 küsür sayfalık iddianamedeki çarpık ilişkilere, pazarlıklara, şantajlara, tehditlere... mesela tff'den "usulüne uydurulup" gelen paracıklara... sinan engin, şekip mosturoğlu, göksel gümüşdağ ve aziz yıldırım arasındaki konuşmalara? dönemin tff başkanının aksiyonlarına...

önce mideler buna bulanacaktı, sonra biz şikeyi konuşacaktık... ama bakıyorum da cevabı en basit olan konuyu gündeme getiriyorlar. ben size söyleyeyim o halde cevabını :

yemezler.