bugün

bakmadangormeyen

kurshad dostunun önerisi ile, şu entry'sini koruma altına alan yazardır. ayrıca bu entry; islam dünyasındaki tekamül görüşü hakkında da nüveler içermektedir:

--spoiler--
(#20977176) şu entry'de açıkladığımız gerçek.

panzerkampf adında bir arkadaşımız var. sağ olsun, kendisiyle özel mesaj üzerinden oldukça verimli tartışmalar yürütebiliyor, ilmî mülahazalarda bulunabiliyoruz. fakat bu arkadaşımızın önemli bir noksanı var ki; çok fazla 'uzman' olmadığı konularda, aşırı derecede ahkam kesiyor. o kadar kusur kadı kızında da olur demişler lakin, kendisini özel mesajdan defalarca uyarmama rağmen aynı hatada ısrar ettiği için, şurada bir cevap vermek farz oldu:

kendisi, benim yazdığım entry'e yönelik olarak şu talihsiz ifadelerde bulunmuş:

--spoiler--
kuran kadar insanların bilimsel teorilere uyduracağım diye bir yerlerini yırttığı başka bir kitap da yoktur. şimdiki yorumlarını 200 yıl önce görse biri, bu yorum yapanların hepsini kafir ilan ederdi, değişmez kuralları olan evrensel yasalarla dolu kuran'a göre.
--spoiler--

''acabaaaaa?'' diye sorsak ve kısaca sahabelerin tefsirine göz atsak, karşımıza ne çıkardı diye merak etsek; karşılaşacağımız sonuç ne olurdu? gerçekten 1400 sene evvel sahabeler bu ayeti nasıl anlamışlar ve bu yorum doğru muymuş:

6 günü 6 devre olarak tefsir eden müfessirler

- ibn abbas: en çok hadis rivayet eden sahabelerden birisi olmakla beraber, tefsir ilmindeki üstün yeterlilikleri hasebiyle, ''tercüman'ül kur'an'' ve ''hibrü'l ümme'' olarak anılagelmiştir. 1. sıfat, ''kur'an'ın tercümanı'', ikinci sıfat ise ''ümmetin en alimi'' manasına gelmektedir ve ibn abbas, bu ayeti 6 devre olarak tefsir etmiştir.

- übeyy bin ka'b: ashab-ı kiram'ın büyüklerindendi. kendisi, okuma yazmayı bilen ender sahabelerden olmakla beraber, rasulullah'ın vahiy katipleri arasındaydı. kur'an'ı en iyi bilen ve en iyi okuyan sahabelerdendir. seyyidü'l-kurra (okuyucuların efendisi) mahlası takılmıştır o'na. ayrıca rasulullah döneminde fetva verecek kabiliyette olan 6 kişiden biri de oydu. hz. ali, hz. osman, hz. ömer, muaz b. cebel ve hz. zeyd de ötekiler idi. kendisi hakkında söylenen sözler ve rivayetlere örnek vermek gerekirse:

--spoiler--
"ümmetimin en iyi okuyani übey'dir." (zehebî, siyer, i, 392)

abdullah b. amr b. as'dan şöyle rivâyet edilmiştir: rasulüllah(s.a.s)'in söyle buyurduğunu işittim: "kur'an'ı dört kişiden alın (öğrenin). abdullah b. mes'ud'dan,-rasulüllah(s.a.s) önce bunu zikretti, ebu nuzeyfe'nin mevlası salim den, muaz b. cebel'den ve übey b. ka'b'dan" (buharî, menakibu'i-ensar,16). bu dört sahabîden muaz ile übey ensardan, abdullah b. mes'ud ile salim ise muhacirlerdendir.

rasulüllah (s.a.s) übey b. ka'b'n: "âllah bana lemyekünillezîne keferfi suresini sana okumamı emretti" buyurdu. übey "allah benim adımı da andı mı?" dedi. peygamber efendimiz (s.a.s) "evet" deyince übey b. ka'b sevincinden ağladı (tecrid-i sarih tercümesi, x, 21).
--spoiler--

sanıyoruz ki, o'nun şanını anlatmak için bu kadar delil yeterlidir.

- mücahid: tabiiun, yani sahabeleri görenler devrinde yaşayan, ünlü bir hadis ve tefsir alimidir. sahabelerden abdullah bin abbas'dan ders almıştır. abdullah bin abbas da, hz. peygamberin ''emmoğlu'' olmakla birlikte, tefsir ve fıkıh alanında otorite kabul edilen bir sahabi idi. zira rasulullah onun için,

--spoiler--
"allah'ım! ona kitabı öğret ve onu dinde fakih kıl"
--spoiler--

dua etmişti. aynı şekilde mücahid, islam dünyasının iki müthiş imamı; imam şafii ve imam ebu hanife'nin sağlam kabul ettiği alimlerdendir.

- tirmizî: zaten herkes kendisini bilmektedir. buharî, müslim ile birlikte en çok rağbet edilen hadis alimlerdendir. hadis ilminde en üst derece ulaşanlara verilen 'hafız' derecesini elde etmiş bir zattır.

- bediüzzaman said nursî: 'zamanın efendisi' olarak anılan bu zat da, bu kişilerden nakille 6 gün ayetini 6 devre olarak tefsir etmekte beis görmemiştir.

tüm bu gerçeklerden hareketle; halen daha 6 gün ayetinin 6 devre olduğunu anlamamakta, kur'an'ın bilime uymadığını düşünmekle ısrar etmekte ve küfür yobazlığında inat etmek isteyen var ise, beri gelsin.

yeter ki, bilmeden atıp tutulmasın...

edit: kendisinin birunî'nin tekamül görüşü hakkında, bir 'evrim tespiti' yapma hevesini anlayabiliyorum. fakat bununla alakasızdır, islam düşüncesinin evrim görüşü...

ne diyor birunî:

--spoiler--
“insan, köpeklikten domuzluğa, sonra maymunluğa yükselerek insanlığa ulaşmadı” (biruni, kitab-ul cemahir fi ma’rizati’l cevahir. haydarabat. 1935, s. 6-7.)
--spoiler--

islam'da bir evrim düşüncesi var; fakat bu türden türe değil. tür içi çeşitlenme, ortama adapte olma şeklinde. insan çamurdan ahirette yaratılmıştır. fakat hayvanlar, zamanın tesiri ile oluşan hal ve şeraitten doğarak yaratılmışlardır.
--spoiler--