bugün

sağcıların cahil olması

yanlış bir algıdır. doğruysa bile solcuların da acayip şekilde cahil olmasından kaynaklanır.

sağ zihniyetin en temel taşlarından birisi olan muhafazakarlık, cehaleti kesinlikle kaldırmaz bir kere. buna gösterilebilecek en uygun örnek ilber ortaylıdır. her muhafazakarın bir ilber ortaylı olması elbette mümkün değildir ancak bir türk vatandaşın kendisine muhafazakar diyebilmesi için çok iyi derecede osmanlı tarihi, islam tarihi bilmesi gerekir. hadi diyelim üç beş kitap okuyup bunları öğrendi. çok iyi derecede türk ve islam kültürü bilmesi, yerel sanatlara ve geçmişten bugüne kalmış sanat eserlerine ilgi duyması, bu konuda yeterli bilgi düzeyine erişmiş olması gerekir.

muhafazakarları bir kenara bırakalım. milliyetçilere bir göz atalım. tabi her polat alemdarcılık oynayanın kendisine ülkücü, milliyetçi dediği bir yerde "hahahah. ne kadar cahil lan bunlar" diye düşünebilirsin. hak veririm. ama bu adamlardan her yerde bulunur. o yüzden onları bir kenara bırakırsak, iyi bir milliyetçinin de çok iyi milli tarih ve milli kültür bilmesi ve bunun haricinde de yabancı kültürleri özellikle yerleşik hayata erken geçmiş medeniyetleri ve batı medeniyetini sorgulayabilecek, eleştirebilecek bir bilgi birikiminin olması gerekir. "nerede var öyle tipler" demeyin. azıcık girin çıkın aralarına. biraz muhabbet edin. o kadar çoklar ki. araştıran, sorgulayan. bir tek kendi çevrenizden ibaret zannetmeyin kendinizi. biraz karşı tarafı dinlemesini de öğrenin.

hiç bir halt bilmeyen adamdan ne sağcı olur ne de solcu. o, etiket hastasıdır. yarın bir gün kendisini çok farklı şekillerde de tanımlayabilir.

ayrıca son olarak eklemek istediğim bir not var. bu devirde sağ ve sol gibi insanların politik duruşunu anlamamıza pek faydası dokunmayan tanımlamaların modası çoktan geçti. sovyetlerin dağılmasıyla klasik sol bitmişti zaten. neo-con gibi new right gibi akımlardan sonra ise klasik sağ öldü. bugün türkiyede de insanlar kendilerini sağcı ya da solcudan daha çok milliyetçi, atatürkçü, ulusalcı, muhafazakar, islamcı, liberal ve benzeri şekillerde tanımlıyorlar. halen de bu grupları topyekün sağ veya sol çatısı altında birleştirebileceğimizi zannettiğimiz için yaşanıyor bu sıkıntı biraz da. siyaset derslerinde okutulan sağ ve solun özelliklerini yazsam buraya çoğunuz "böyle sağ/sol mu olur? bir tarafından uyduruyorsun sen" dersiniz. işte bunun yegane sebebi o eski klasik sağ ve sol tanımlamalarının artık çok geçmişte kalmasıdır.