bugün

peygamberlerin aşırı yüceltilmesi

allah-u teala bir hadisi kudsî'de şöyle buyuruyor:

''ben insanın en büyük sırrıyım ve insan da benim en büyük sırrım!''

anlayabiliyor musunuz bu noktayı?

islam tasavvurunu anlamak lazım... imanın içini doldurmak lazım. bunun için yapılacak ilk şey, evrenin zıtlarla bir bütün olduğunu kavramak olmalıdır.

misal:

protonun karşısında antiproton vardır.

maddenin karşısında karşımadde veya antimadde olarak isimlendirilen bir çeşit 'enerji formu' vardır.

her canlının erkeği ve dişisi vardır. erkeği ve dişisi olmayanların da, iki cinsin üreme sistemini barındıran farklı üreme organları vardır.

allah'ın isimlerinde bile bu zıtlığı görebilirsiniz. bu zıtlık, bir çelişme ihtiva etmiyor; tam aksine, farklı vecihlerle evrenin zıtlıklarla bir bütün olduğunu haber veriyor bizlere. mesela,

allah'ın bir ismi ''el-muziz''dir. bu ismin sözlük anlamı: ''izzet ve şeref veren, aziz kılan''dır.

allah'ın bir başka ismi ''el-muzil''dir. bu ismin sözlük anlamı da: ''alçaltan, rezil eden, hor ve hakir düşüren''dir.

allah'ı bir bakımdan her yerde görebilirsiniz. yarattığı her mahlukta, o'ndan bir nur vardır. ama bir bakıma da, hiçbir yerde göremezsiniz, çünkü o gözlerden uzaktır.

işte; peygamberlerin durumu da böyledir. hz. peygamberimiz, diğer peygamberlerden üstündür. zira hz. peygamber'de beşeriyet vardır. hz. isa'da beşeriyet eksikti, o'nda melekiyyet galipti. işte bu nedenle hristiyanlar hz. isa'yı ilahlaştırdılar. o'nda beşeriyetten çok, melekiyyet üstündü; tüm telkinlerine rağmen hz. isa'nın ölümünden sonra, teslis sapıklığına düştü iseviler.

hz. peygamber'in övülmesinin sebebi de budur: beşeriyyet! zira melekler, adem aleyhisselam'ın önünde secde etmişlerdi, çünkü beşeriyyet, melekiyyetten üstündür!

hz. peygamber'le allahu teala arasında 'yalnızca kıl kadar' mesafe kaldığını ifade eder necip fazıl. sonra da sırat köprüsünü hatıra getirecek bir biçimde ''fakat bu kıl, yerlerle gökler kadar geniş, asla kat edilemeyecek kadar da uzundur'' der.

çaktınız mı? ince bir meseledir bu...

hz. peygamber, herkesten ve her şeyden üstün.

allahu teala hariç.

sahabeler de herkesten üstünler; nebiler, peygamberler hariç.

tabiiyun da tüm insanlardan daha hayırlıdır; sahabeler hariç...

anlıyor musunuz?

o ne kadar övülse azdır!