mısır darbesinin turnusol kağıdı görevi görmesi

malumun ilanı olmuştur.
kısaca darbeci zihniyet dediğimiz halkı (azınlık olsun çoğunluk olsun) adam yerine koymayan ve kendisini daima halk üzerinde gören zihniyet halk üzerinde mutlak tasarruf yetkisini kendisinde gören zihniyettir.
bu zihniyet hangi ülkede olursa olsun birbirine benzer. özellikle kök saldığı bölgelerde hareket tarzı ve hizmet ettiği amaçlar birbirine paraleldir.
bizde tecrubeyle sabit "60" ından "80" ine "28 şubat" ına kadar hepsinde oluşumlar ve hedefler aynıdır. bizim gibi özellikle osmanlı bakiyesi ülkelerdede durum aynıdır.

bir libya bir mısır bir suriye bir ırak yakın tarihi incelendiğinde halkın üzerine darbelerle çöreklenen diktatör yapılar hep birbirinin kopyası gibidir.
osmanlı sonrası batının(başta ingilizlerin) şekillendirdiği krallıklar belkide geçiş süreci hükmünde olmuş, batı çıkarlarına hizmet eden kalıcı diktatörlüklerin ihdası sağlanmıştır. ve bu yapılarda nezaman batı çıkarlarına ters işler olmuşsa o zaman ayar verilmiştir tıpkı bugün mursiye yapıldığı gibi.
mısırda 1952 de darbeyle krallığın devrilmesi, 1958 de ırakta darbeyle krallıktan cumhuriyete(sözde) geçilmesi, 1969 da kaddafinin darbesiyle kral idrisin devrilmesi birbirini devamı işler gibidir.