bugün

akp ye oy veren üniversite mezunu seçmen sayısı

linkte görülebilecek sayılardır.

http://www.beycan.net/340...-arasindaki-baglanti.html
KONDA araştırma şirketinin açıklamalarına göre şekilde verilen değerler %2'lik hata payıyla ölçülmektedir. 2011 seçim sonucu tahminlerinin de %2'lik hata payıyla tutması bu iddiayı desteklemektedir.

Şekil incelenirse, 2007 seçimleri için AKP'nin aldığı oyların %77'si lise altı eğitim alanlardan oluşurken, sadece %5'ini üniversite bitirmiş kişilerin oyları oluşturmaktadır. Diğer taraftan 2011 seçimleri incelendiğinde, AKP'nin lise altı eğitim seviyesindeki kişilerden aldığı oy %69'a gerilerken, üniversite ve üzeri eğitim alanlardan aldığı oy oranı da %9'a çıkmıştır. Bu konuya AKP açısından bakıldığında büyük bir gelişme olarak görülebilir. Diğer partiler için de benzer analizler yapılabilir.

Bu şekilden çıkartılabilecek bir diğer sonuç, partilerin oy sayılarıyla ilgili kıyaslamalardır. 2011 seçimde AKP'nin %49.9 oy aldığı bilindiğine göre, bunların %9'u üniversite mezunu ise, Türkiye'de AKP'ye oy veren üniversitelilerin tüm seçmenin yaklaşık %4.5'u olduğu görülebilir. Kıyaslamak için CHP'yi seçersek, oy oranının %25.9 olması ve üniversiteli oylarının %19 olması sebebiyle, Türkiye'de CHP'ye oy veren üniversitelilerin tüm seçmenin yaklaşık %4.9'u olduğu görülebilir. Görüldüğü üzere, bu iki parti son seçimde yaklaşık olarak eşit miktarda üniversiteli oyu almıştır.