bugün

ygs lys ye hazırlananlara tavsiyeler

lys'ye son bir kaç gün kala,

- şu andan itibaren deneme sınavları çözün. çözün. çözemediğiniz soruların cevabını mutlaka ama mutlaka sorun ve öğrenin.

- zayıf olduğunuzu düşündüğünüz konulara yoğunlaşın, üstünde durun. baktınız hiç olmuyor, geçmiş senelerde o konuyla ilgili çıkmış soru tipleri üzerine yoğunlaşın, çözümlere bakın işe yarayabilir. (sayısal)

- sözel sınavlara bir gece önceden bile baksanız faydası olur. emin olun ki olur. yani şurada bir gün kalmış ne bakacağım ya tribine falan girmeyin, açın bakın, edebiyatta ilkler mühim. onları gözden geçirin. tarihte falan da var işte o tarz çok çıkan şeyler. onlara da bakın.

- sınav giriş belgenizin çıktısını alma işini son ana bırakmayın. alın erkenden. ayrıca sınava gireceğiniz yeri muhakkak önceden bir gidin görün, hele ki toplu taşıma aracıyla gidecekseniz. emin olun hangi dolmuşların otobüslerin gittiğinden falan.

- sınavdan önceki akşam ağır olmayan bir yemek yiyin ki sabah tuvalet falan ayağına zor durumda kalmayın.

- kendinizi erken uyumaya şartlamayın, zaten stresten uyumanız zor olacaktır, uykunuz gelince uyursunuz. ama kurabildiğiniz kadar alarm kurun, riske gerek yok, telafisi yok çünkü oğlum lisedeki yazılı değil bu rapor alıp tekrar giremezsin.

- uyandığınızda sakin olmaya çalışın. yine hafif bir kahvaltı. bir sigara yakın, eğer sigara içmiyorsanız da çay falan için. sakinleşin.

- erken çıkın ha evden. bu kadarını da biz söylemeyelim artık. her ihtimali düşüneceksiniz. yol kapalı olur, bindiğin dolmuş - otobüs bozulur. bu ihtimalleri göz önünde bulundurarak erken çıkın evinizden. ha unutmadan, ailenizin de bir duasını almayı unutmayın. onlar sizden daha çok stres oluyorlar, onlara da anlayış gösterin. sevgi gösterin.

- evet, okulunuza geldiniz. kalabalık. bekleme vakti. o stres fenadır. sınav yerinde sınavı beklemek harbiden sıkıntı bir olay. sakinleşin ama zaten az kaldı sınava.

- salona girdiniz. oturdunuz. sıranızı bir ayarlayın. gözetmen dışında salonda kimseyle muhatap olmayın. niye? çünkü gerek yok. kafanızı bulandıracak hiçbir şeye gerek yok.

- şu optik okuyucuda dolduracağınız yerler var, salon numarası, kitapçık numarası falan. onları eksiksiz doldurduğunuzdan emin olun. bir sayıyı yanlış kodlarsan bile geçersiz sayarlar o sınavı. aman dikkat. imza falan atıyosunuz unutmayın. attığınızdan emin olun. bakın bu çok fazla önemli.

- soru yapamadıkça strese girip su içmeyin güzel kardeşim. çişiniz gelir. sıkıntı olur. hatta çok susamadıkça bile içmeyin bence.

- sınav esnasında yapamadığınız sorular olacak. bakın onca kitapçık var biliyorsunuz. soruların yerleri ayrı bunu da biliyorsunuz. size gelen kitapçıkta üst üste zor sorular olabilir. ne bileyim lan üst üste 4 soruyu bile yapamayabilirsiniz. aman diyeyim ''aha yandık işte şimdi'' diye kendinizi strese sokup da yapabileceğiniz sorulardan da olmayın. yapamıyor musun? geç arkadaşım o soruyu. geç. zamanın kalırsa dön, kalmazsa dönme. bu deneme sınavı değil. çözemediğiniz bir soruya dokuz - on dakika falan ayıramazsınız. ayırırsanız belki onu çözersiniz. ama onu çözerken o sürede çözebileceğiniz 3 dakikalık 3 sorudan olursunuz. bu sınavda ölçülen şey sizin matematik, kimya, türkçe bilginiz dışında zamanı kullanma kabiliyetiniz bunu unutmayın.

- sınav esnasında sürekli saate bakmanıza gerek yok. ekstra stres yaratan bir olaydır bu. önemli noktalarda gözetmenler zaten söylüyor bunu. ara sıra bakın ama ha hiç de bakmamazlık etmeyin yani.

- bir soru var. üç şıkı elediniz. iki şık arasında kaldınız. ama ikisi de çok yakın geliyor cevap olarak. ee napıyoruz? elbette boş bırakıyorsunuz. bakın daha önce de söyledim bu deneme sınavı değil, hedefi olsan bir insansan böyle bir sınavda iki şık kalsa bile sallama lüksün yok, olmamalı.

kısaca yazayım dedim anca bu kadar kısa oldu. sınava girecek herkese allah yardım etsin. herkese ayrı ayrı zihin açıklığı diliyorum.

ve son olarak, sene boyunca bu sınav için cidden çalıştıysanız, elinizden geleni gerçekten yaptıysanız vicdanınız rahatsa eğer sınav kötü geçse bile rahat olun. çünkü gerçekten içiniz bu anlamda rahatsa siz doğru yoldasınız, bu sene olmasa öbür sene kazanırsınız. ama elbet kazanırsınız.

herkese tekrardan başarılar dilerim.