bugün

1977 seçimleri alparslan türkeş seçim beyannamesi

Efendim okuyunca son derece şaşırıp birkaç tespit yapmak zorunda kaldığım beyannamedir.

1- Nitekim 60 ihtilaline sadece şu sebeple katılmış bir adama tutup da darbe beyannamesini okutturmazlar. Her devrim ilk önce kendi yönetim kadrosunu yer, Türkeş de bunun bir kurbanıdır. Menderes'in kanı benim ellerime de bulaştı diyerek halkın karşısına çıkamazdı sonuçta.

2- Hocam senin şu yukarıda tanımladığın nasıl bir milliyetçiliktir ben anlayamadım. Şu cümlelerin çeyreğini söylemeyen erbakan irticacı ve şeriatçı damgası yemişken, yine onun biraz daha ılıman versiyonu tayyip dinci, arapçı ve cemaatçi ilan edilmişken siz buna milliyetçilik demişsiniz. Benim okuduklarımı siz de okuduysanız, yukarıdakinin bu ülkenin gördüğü en dinci beyannamelerden biri olduğunu fark edebilirsiniz.

3- Hocam milliyetçilik dediğimiz şey bir öteki ile var olmuştur. Senin yukarıda verdiğin tanıma göre biz neye göre ayrılıyoruz ve kimi nasıl öteki olarak görüyoruz. Türk olmaya göre mi? Müslüman olmaya göre mi? yoksa türk ya da müslüman olmaya göre mi? Bunlardan birincisi ırkçılığa girer ve dinle uyuşmaz, ikincisi zaten milliyetçilik değil ümmetçilik olur ve üçüncüsü ise bugün akp'nin alenen benimsediği politikadır ki bugün çok fazla eleştirilmektedir.

4- Velhasıl bu beyanname dönemin şartlarına göre en fazla oyu nasıl alırız sorusu sonucunda ortaya çıkmış bir beyannamedir. Tutmamasının sebebi din ve milliyetçiliğin ikisinin de kolay radikalleşmeye açık kavramlar olarak birlikte yaşayamamasından kaynaklanmaktadır. Nitekim bir müddet sonra ayrılık yaşanmış, dinci ve ırkçı ekip ayrılmıştır. Zaten islama göre de bu mümkün değildir. Halkımız da bunu görmüş ve %18'den fazla oy vermemiştir.

Edit: imla