bugün

islam a göre dünyanın yaşı

islam eskatolojisinde, kosmosun yaşına dair yakin sayılabilecek bir perspektif söz konusu değil. 6 ila 7 bin dolayında bir zaman skalasından söz ediliyor. ama bu söylencenin, israilliyat eksenli olması kuvvetle ihtimal. bunu, ibranilerin kullandığı takvime bakarak anlayabilmekteyiz.

tarih boyunca toplumlar, kendi yaşamlarına etki etmiş kişileri tarihlerinin başlangıcı olarak görürler. örneğin, hıristiyanlık bugünün gregoryan takviminin başlangıcına etki etmiştir. miladi takvim, mesih kral'ın doğumunu başlangıç, yani sıfırıncı gün olarak kabul eder.

öte yandan, söylencenin gerçek menşeisi museviler ise, her ne kadar kral titrinde de olsa; insan formolojisinde bir varlık formunu takvim başlangıcı kabul etme gafletine düşmemişlerdir. bunun yerine gerçek kral'ın yani tanrı yhw'in kosmos üzerinde tam eğemenliğinin başladığı günü başlangıç farz etmişlerdir. tanrı'nın dünyayı yaratmasından sonra başlayan ilk günde, ruhunu üflediği sihirli kare'nin sahibi adem'in can bulduğu altıncı günden sonra saymaya başlamışlardır.

2013 e karşılık gelen ibrani yılı: 5773'dür. yılbaşıları roş aşana eylül-ekim dolaylarında kutlandı.

yani, gerçek kral tanrı'nın eğemenliği 5773 yıl evvel start aldıysa, evren de bu tarihte yaratılmış olmalıdır. zira, takvim yaradılış ve genesis'i baz alıyor. tahminin o dur ki, bu inanç buradan büyüyerek gelmiş.