bugün

rakamlarla kürtler ve kürt sorunu

terörden yılan halkın kürt milleti ile pkk yı bir tutması sonucu vardığı sonuçları anlatan çalışmanın adı.

öncelikle teşekkürler: birkaç gündür konuyla ilgili fikirlerimi ifade edince protest sanayici yazısını gözden kaçırmamam için bana mesaj atmış.

protest sanayici'nin söylemlerinin bir kısmına katılıyorum ama bazı kısımlarına aşağıdaki eleştirileri getireceğim. fikri tartışmalarda alınma olmayacağını düşünüyorum.

Konuya başlamadan önce almanya'daki ırkçı hareketi öncülerinin (dazlaklar) söylemlerini karşılaştırılım:
- almanya'daki türkler çok çocuk yapıyorlar. çocuk yardımı, işsizlik yardımı alıyorlar.nüfus artış hızları da fazla. böyle giderse almanya'da alman kalmayacak.
- eğitim alanlar alman gençlerinin gireceği işlere giriyorlar. alman nüfusun işsizlik oranı azalıyor.
- işçi diye aldığımız adamlar iş kurmaya başladı. yanlarında almanları çalıştırıyorlar. bunlar olmasa bu işleri almanlar kurardı.
- bu adamlar kültürel olarak almanya'ya uymuyorlar. kızlarımıza sarkıyorlar, laf atıyorlar, tecavüz ediyorlar. hala almanca konuşamıyorlar.
- bu türklerin hepsi toz ve hap işi ile uğraşıyor.

aynı mantıkla almanlar oradaki milyonlarca türkü türkiye'ye iltica etmeye zorlasa türkiye ekonomik ve sosyal olarak bu göçü kaldırabilir mi?

protest sanayici'nin önerdiği gibi bir bölünme yaşanması durumunda yeni kurulan ve ayakları üzerinde duran kürdistan milyonlarca insanın göç etmesini istemeyecektir. işin gerçekleşme ihtimalini bir yana bırakarak protest sanayi nin yazısına eleştirilerime geçeyim.

güneydoğu'da bir kısmı dağlarda yaşayan halk terör sorunu ile korkutularak evlerinden barklarından göç ettirildi. bunun ülkeye kayıplarından biri hayvancılık sektörünün baltalanması oldu. şimdi anguslara muhtaç durumdayız. dağlardan önce şehirlere sonra batıdaki şehirlere göçen halk; eğitimsiz, düşük sosyo-ekonomik sınıftan, kalifiye olmayan ve işsiz idi. devlet eliyle dağdan indirdiğimiz insanları devlet olarak planlı bir iskan anlayışımız olmadığından göçe mahkum ettik. büyük şehire gelip de işsiz kalan bu kitlenin bilimum suçlara teşvikinde bence başta devlet sorumludur. aç insanın yapamayacağı şey yoktur.

terör olayının bu kadar uzun sürmesine gelince kusura bakmayın ama devletimizdeki bazı büyüklerin (!) bilinçli olarak bu meseleyi uzattığını düşünüyorum.
bir futbolcu düşünün çok iyi futbolcu ama maça çıkmıyor. bu insan kendini göstermek isteyecektir. aynı şekilde dünyanın en iyi ordularından dediğimiz ordumuz için bir düşman lazımdı ki gücünü sınayabilsin. aynı dönemde nato'dan gelen askeri yardımları, doğudaki başta subaylar olmak üzere askeri personelin batıdakilerden birkaç kat yüksek maaş alması terörün bitmemesinin sebeplerindendi. hatta ve hatta bazıları uyuşturucu ticaretine devletin göz yumduğundan ve bundan nemalandığından bahsetmekte. böyle bir ortamda birkaç çapulcunun hareketi diye başlayan pkk terörü zamanla güçlendi. şimdi bitirilmesi bizim gücümüzün dışında. aynı şekilde zamanla yapılan yanlışlarla bölge halkı devlete küstürüldü. onlar da zorla(korkuyla) ya da isteyerek pkk'ya yardım eder oldu.

oturduğumuz yerde ahkam kesmek kolay. adamlar "pkk'ya vergi veriyor" diye. peki sen olsan ne yapardın? hakkari'nin bir köyündensin. asker geldi "korkmayın devlet arkanızda" dedi ama akşam oldu mu kışlasına çekildi. akşam pkk köyüne geldi. "ya para verirsin ya çocuğunu alırız" dedi. ne yapardın?
kusura bakmayın ama biz (devlet) bu halkı koruyamadık. koruyamadığımız için biz pkk'nın kucağına itmiş olduk.

devlete yük olma kısmına gelince. kendinizi patron olarak düşünün. fabrika kurmayı düüşündüğünüz yerin 1 gün sonra bombolanıp yerle bir ihtimal olma ihtimali var. buraya yatırım yapar mıydınız? nitekim yapmadılar. yatırım gitmedikçe bu insanlar işsiz kaldı. kalifiye eleman olamadılar. tek geçimleri olan hayvancılık ve tarım da ellerinden alınınca ekonomik yönden devlete bağımlı oldular. devlet şimdi yaptığı hataların bedelini ödüyor. aslında devlet ödemiyor. devlet içindeki bir kaç vizyonsuzun yaptığı hataların bedelini tüm millet ödüyor.

illerden örnek verilmiş. doğrudur özellikle güneydoğu'daki illerden toplanan vergiler düşük düzeydedir. ancak örnek olarak verilen batıdaki illerde çalışan ne kadar kürt nüfusu olduğu ve bunların ne kadar vergi ödediğine dair elimizde veri yok. Elimizde veri yokken varsayımlar ışığında konuşmamak lazım.
yalnız şurada şunu hatırlatmak isterim batı almanya ile doğu almanya birleştiğinde doğu almanya viran haldeydi. Oranın batı almanya standartlarına gelmesi için yüzlerce milyar euro'luk yatırım yapıldı. halen de yapılmaya devam edilmekte.

bu veriler ışığında elimizde 2 çözüm var. biri protest sanayici nin öngördüğü. ver kurtul. ki bunun da iyi ve kötü tarafları var.
(bkz: bağımsız kürt devleti/#18466008)
ikincisi bu insanları vatandaş olarak görüp, terör sorununu çözüp, yatırım yapıp birlikte daha büyük bir türkiye cumhuriyeti inşa etmek ki bu gerçekleşirse ben inanıyorum ki kuzey ırak'taki kürtler de türkiye'ye ilhak olmak isteyeceklerdir.
(bkz: türkiye nin kürdistan ı ilhak etmesi/#18560654)

edit: tapaj