bugün

sosyoloji

toplumla ilgilenen; onunla ilgili her şeyi araştıran, gözlemleyen ve bilimler arası bağlantılar kuran ağ sisteminin kuş bakışı gözlemcisi, yorumlayıcısı olan bir bilim dalıdır. insanla ilgili her şey onu ilgilendirir. insana toplum materyalinin ana birimi olarak bakar. toplumlara ise insan gelişimi tarihinin bir materyali olarak bakar. toplum, insan, gelenekler, din, ekonomi vb her şey sosyolojinin sakin ve olabildiğince objektivite sağlayarak araştırdığı materyallerdir.

sosyoloji okumak isteyen bir insan;

- öncelikle insanlara ve onların oluşturduğu her şeye soğukkanlılıkla, kendi inançlarını bir yana bırakmaya çalışarak bakabilmelidir. iyi bir gözlemci, rasyonel bir düşünür olmalıdır.

- sosyoloji bilmi öğrencisi, öğrendiği bakış açısıyla öncelikle kendisini ve ailesini materyal olarak ele alabilip, toplumun ve ona dair her şeyin kendisini ve kimliğini yaratma konusunda onu nasıl etkilediğinin araştırmasını yapmalıdır.

- kendi karakterinin, inanışlarının ve alışkanlıklarının sebeplerini fark edeceği gün kendini "toplum yapması" bir materyal olarak gördüğünde bunun üzerinde çok fazla kalmayıp, sosyoloji bilgisinin ışığında kendisini ve ailesini olduğu gibi kabul etmelidir.

- kendi inanışlarını ve yaşam biçimini kabullendikten sonra bunların sadece gelişigüzel ve kimsenin seçmediği şekilde oluştuğunu kavradıktan sonra kendisiyle aynı ya da farklı yaşam biçimleri ve inanışlara hoşgörüyle bakabilmelidir.

- sosyoloji bilmi öğrencisi, empati kurabilmeli ve bir insanın hayatını, yaşamını ve inancını bir zihin pratiği olarak kavrayabilmelidir.

- toplumsal olaylara ve olgulara karşı geliştireceği tepkiyi belirlemelidir. pasif mi aktif mi?

- bölümde alacağı derslerde genel olarak dünyanın ve ülkesinin kötüye gittiğini düşünen, insanları ve onların oluşturduğu her bir kuruma negatif bakış geliştiren bir sürü sosyologla karşılaşacağından, kendi duygusal tepkilerinden arınmak için bir yol bulmalıdır. eleştirel bakış açısı memnuniyetsizliği de alışkanlık haline getirmek ve genellikle olumsuz bakan bir gözlemciliği gerektirdiğinden, kendi hayatına ve olaylara bakış açısının sosyolojik bakış açısından ve sosyologlardan olabildiğince az etkilenmesini sağlamaya çalışmalıdır.

- özel hayatıyla üniversitede öğretilen düşünce biçimi arasında kendini, olumlu düşünmek üzere kontrol eden bir mekanizma bulundurmalıdır.

- kitap okumayı sevmeli, toplumu ilgilendiren her bir bilgiyi diğerleriyle bütünleştirip bağlantılar kurarak birleştirmeli ve her seferinde ortaya kocaman bir resim çıkarabilmelidir. sonra o resme kuş bakışı bakabilmelidir. sosyoloji bilmini icra eden ya da icra edenlerden olacak kişi kocaman beyinli bir kuştur.

- toplumun her kesiminden insan tanıyabilmeli, onları anlamaya çalışmalıdır. bunu yaparken araştırmanın insan üzerine olduğunun bilincinde olup, hümanizmi elden bırakmamalıdır.

- daha çok içsel düşünce ve sözel zekayı geliştirdiğinden, pratik zeka, matematiksel zeka gibi zeka türlerini de geliştirmeyi elden bırakmamalıdır. kendi sosyal hayatında bu türlere de ihtiyacı olacaktır.

daha fazla da genişletilebilecek ideal bir sosyoloji öğrencisi yaklaşımı bu. hiçbirimiz böyle bir öğrenci olmayacağız ama bence olmamız gereken bu.