bugün

amerika nın keşfi

günümüz abd topraklarına ayak bastığı ispat edilebilen ilk grup ne 1000 yılında Kanada'ya ulaştığı varsayılan Vikingler, ne de 1492'de Bahamalar'a ulaşan Columbus'du. ABD topraklarına ilk ayak basan, Juan Ponce de Leon ismli bir ispanyoldu ve 1513 yılında ulaştığı yemyeşil kıyılara La Florida adını vermişti.

Pekçok Amerikalı bu yarımküredeki ispanyolların Meksika'daki Cortez ve Peru'daki Pizzaro ile sınırlı olduğunu sanır. Fakat ispanyollar günümüz ABD'sinin de öncülüğünü yaptılar. Ponce de Leon'un karaya çıkışından otuz yıl sonra Appalachian dağlarına, Missisipi nehrine, Büyük Kanyona ve orta batıdaki Büyük Düzlüklere ilk ulaşan Avrupalılar ispanyollar oldu. ispanyol gemileri Atlantik kıyılarında yelken açıp kuzeyde Bangor-Maine, Pasifik kıyılarında ise Oregon'a kadar ulaştı.

1528-1536 arası ispanyol keşifçilerinden arda kalan 4 denizci (ki biri de Siyah bir Mağripliydi) Florida'dan kalkıp California Körfezi'ne ulaştılar ve bunu Lewis ve Clark'ın meşhur seferinden tam 267 yıl önce gerçekleştirdiler. 1540 yılında Francisco Vazquez de Coronado liderliğindeki 2000 ispanyol ve Meksikalı yerli bugünkü Arizona-Meksika sınırını geçerek Kansas'da bugünkü Birleşik Devletler'in coğrafi merkezine kadar ulaştılar. Bütün olarak bakıldığında, daha ilk ingiliz Kuzey Carolina'daki Roanoke Adası'nı kolonize etmemişken ispanyollar bugünkü ABD'nin 48 eyaletinde at koşturmuştu.

ispanyollar sadece keşif yapmayıp yerleşim yerleri de kurarak kıta ABD'sinde ilk Avrupa şehirlerini oluşturdular. 1565'de St.Agustine-Florida, daha sonra Santa Fe-New Mexico, San Antonio (Texas), San Diego ve San Francisco (California). Hatta ispanyollar 1607'de Jamestown [ABD'de Roanoke'den sonraki ilk ingiliz kolonisi] kurulmadan çok önce Virginia'daki Chesapeake koyuna bir Cizvit misyon inşa etmişlerdi.