bugün

marahdurimeh

(bkz: #17879993)
(bkz: #17880043)

no'lu entrylerinde kendisini '' okumuş vatansever '' olarak gören, sahip olduğu tek diploma olan ilkokul diplomasıyla, 1924 yılında yaşasaydı öğretmen statüsünde olabilecek olan yazardır.

günümüz türkçesinde kullanılmayan, öğünmek fiilinin ( anlamının öğrenmek olduğunu iddia ediyor kendileri ), kafasından uydurduğu anlamıyla, okumuş gerçek vatanseverleri, cahillikle suçlayacak kadar pişkin bir yazardır. hakkı devrim gibi bir üstada da okumamış yazar sıfatını, yaftalayacak kadar da megaloman olduğu kesindir. ilkokul diplomasıyla kendisine mutluluklar dileyerek, aşağıdaki yazıyı okuyup hatasının anlamasını, bir daha bilmediği konular hakkında boyunu aşan yorumlar yapmamasını ve entrylerini okumadığı, kendisinden üç-dört gömlek üstün olan yazarların entrylerinde hata arayıp başlık altına çemkirmemesini tavsiye ediyorum.

--spoiler--
«türk, öğün, çalış, güven» deyişindeki «öğün» kelimesi yalnız zafer anıtı'nda değil, okullardaki birçok atatürk büstünün altında da «öğün» şeklinde yazılıdır. eski sözlüklerde «öğünmek» diye de yazıldığını görüyoruz. sanırım günlük dilde «öğünmek» insanlara daha kolay geliyor.
- farklı kullanımlar konusunda meydan larousse duyarlıdır. nitekim öğünmek'ten övünmek'e gönderme yapılan bu sözlükte, madde başlığının «övünmek veya öğünmek» diye verildiğini de görüyoruz. bu sözlükte «defa, kere» anlamındaki öğün maddesi de «öğün veya övün» şeklinde düzenlenmiştir.
«övünmek veya öğünmek» başlıklı maddede, ünlü yazarlardan getirilen örnek cümleler var. bunlarda, övünmek diye yazan ahmet hamdi tanpınar, refik halit karay, nurullah ataç yanında, mesela kemal tahir'in öğünmek'te ısrar ettiği görülüyor.
dayanaksız bir uyarı değil sizinki. ama ben, «defa, kere, kez» anlamındaki kelimenin kararlı bir şekilde öğün diye yazılıp söylenmesini de dikkate alarak, «methetmek»le ilgili kelimenin övünmek diye kesinleşmesinin doğru olduğu düşüncesindeyim. genel eğilim de bu yöndedir. HAKKI DEVRiM

--spoiler--

edit: imlâ.
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar