bugün

satürn

güneş sistemimizdeki 2. büyük gezegen. gazdan oluşan bir dev. dünyanın boyutlarından 750 kere daha büyük, hidrojen ve heyumdan oluşan bir kütle.
gezegenin bir günü 10.6 saat uzunluğunda. güneşin etrafındaki turu* 29.5 dünya yılı sürmekte. 48 tane uydusu olup yaklaşık 4.5milyar yaşındadır.
çekirdeği dünyanın birkaç katı boyutunda kayasal yapıdan oluşup geri kalanı sade gazdır. çoğunlukla hidrojen ve helyum gibi hafif gazlardan oluşması nedeniyle yoğunluğu dünyamıza göre düşüktür. hatta yoğunluğu güneş sisteminde su dan daha az olan tek gezegendir. bu da içine koyabilecek kadar büyük bir deniz bulabilsek gezegenin batmayacağı anlamına gelir.

kendi etrafında çok hızlı döndüğü için kutuplardan oldukça basık ekvatordan oldukça şişkindir. etrafında gezegenin en büyük özelliği olan dev halkalar bulunmaktadır. bu halkarın çapı 278bin km olup 21 tane dünyanın yanyana sırılanmasından daha büyüktür. buna rağmen diskin kalınlığı sadece 20metredir. bu da nispeten kağıt inceliği demek.
gezegenin etrafında yaklaşık 64bin km hızla dönen irili ufaklı milyarlaca donmuş buz kütlelerinden oluşmaktadır. dışa doğru bu hız 32bin kmye kadar yavaşlamaktadır. diskin nasıl ortaya çıkdığına dair çeşitli teoriler olmasına rağmen en kabul göreni eski iki uydusunun bir biriyle çarpışıp parçalanmasıdır. bu ufalanan parçalar yörüngeye yerleşerek bir disk şeklini almışlardır.

etrafında dönen disk bizim ay'ımız gibi güneş ışınlarını yansıtmaktadır. bu da satürnün gecelerini dünyaya göre daha aydınlık yapar. çünkü disk gökyüzünü dev bir gökkuşağı gibi kaplamaktadır. her ne kadar kulağa hoş gelse de gezegen gazlardan oluştuğu için üzerinde gezinebileceğimiz bir yüzeyi yoktur. yani üstüne atlasanız km'lerce içine düşersiniz. yüzeyi hiç bitmeyen fırtınalarla kapladır. dev şimşeklerin kol gezdiği düşünülmektedir. hatta bu yıldırımlar o kadar büyükmüş ki dünyadakilerin tam 1milyon katı gücünde olabilirlermiş. varın hesabını siz yapın..