bugün

sadece türklerin sorabileceği sorular

aslında olay zamane gençlerinin durumu yüzeyselleştirmesinin bir sonucu olarak garipsenmeye başlanmıştır.***
açıklarsam;

+nerelisin ?

açıklama: benim cevabım a şehrinde doğduğum için a lıyım. fakat "aslen" b liyim. buradaki aslen babanın ya da dedenin nereli olduğu değil kimliğinde nereye bağlısın, ne yazıyor bunun açılmasıdır. zaten nerelisin sorusunda esas merak edilen kısım da burasıdır. benim a lıyım dediğim kısım aslında karşı tarafın ilgisini çekmez.

+telefondaki kişiye;
-evde misin?

açıklama: biz türkler genel çerçevede bakarsak aceleci insanlar olduğumuz için uzun cümleler kurmaya da genelde son çare olarak bakarız. bunun getirisi olan bu soruda aslında telefondaki kişiye evde olmaya devam edecek misiniz ? demek istemiştir.*
+eve gelene;
-geldin mi?

açıklama: yine kısa cümlelerle durumu kotarma sonucudur. gelen misafir de olsa anne, baba, çol ve çocuk da olsa asıl soru, tekrardan çıkacak mısın? dır. daha net olması açısından bunu da açarsam, aile bireyleri için; çocuk su içer tuvalete girer vs. gençler çanta bırakır, para alır vs. anne veya baba yine pazar, market poşeti bırakma, işten gelip çocuğu almaya gitme durumları gibi. misafir için; günümüz şartlarında genelde arabadan bir şeylerin*** alınması durumu için olabilir veya arkada birileri daha var mı? merakındandır. temelde olay kapıyı kapatmak için kapının açılma sebebinden izin almaktır.

açıkladıklarım popüler kalıplardan ziyade, oturmuş ve artık kültürümüzde yer etmiş cümlelerden üç tanesiydi. muhakkak daha fazla soru/açıklama vardır ama en azından bir fikir vermiştir diye düşünüyorum.