bugün

obsesif kompülsif bozukluk

(bkz: OCD) (obsessive compulsive disorder)

dual-core bir process'tir(!)

obsesyon (takıntı, saplantı) : düşünsel(teorik) platform: ellerinin daima kirli olduğunu düşünmek
kompulsif (zorla(n)ma) : eylemsel(pratik) platform: ellerini daima yıkamak

veya

uğurlu bir sayı edinmek ve çeşitli eylemleri o sayı kadar yapmak, burada temel sorun sayının ve yapılan eylemlerin bağıntılı niceliğidir. Yani misal, sadece 'kapıyı kapattım mı acaba' diye daima 2 kere kontrol eden insanla, bu tür birçok takıntısı(kapı, ocak, yoldaki çizgiler, elbise düğmelerinin hangi tarafa doğru iliklendiği, simetrik problemler, abdest alma ayinleri, cinsel saplantılar, sağ-sol el(ayak) saplantıları vs..) olan insanlar bu hastalığın 'disorder' statüsünde incelenip incelenmeyeceğinin saptanmasında bilinçli ve/ya bilinçsiz deneklik yapmaktadırlar.

Baskı ve korkunun galebe çaldığı bir çocukluk en uygun kök saldığı yerleşkedir, bunun yanısıra çoğunlukla cinsel ve/ya dinsel içeriklidirler.

Genetik olduğu kanıtlanmamasına rağmen olabiliritesi gene de kuvvetli bir ihtimaldir.

%100 tedavisi 'kesinlikle' yoktur, zira her insanda belirli düzeyde varolan bir durumdur. işbu nedenle (bkz: ruh tamircileri)ne bu konuda inanmamanız önemle tavsiye olunur.

ilaçla kısmen tedavisi (bkz: seretonin), (bkz: dopamin) gibi (bkz: norotransmitter)ler (sinirsel iletken kimyasallar) yoluyla sağlanabilmektedir.

ileriki aşamalarda (bkz: majör depresyon) ile kanka olma ihtimali mevzu-u bahistir.

Din açısından bakarsak konuyla ilgili gerçekten sağlam ipuçları yakalamamız mümkündür. Misal dinimizde (bkz: vesvese) , (bkz: vehim) diye adlandırılan ve Kur'an da da 'vesvese şeytan işidir' diye sembolize edilen durum işte bizatihi bu ocd vakasıdır.

Gene misal (BKZ:GAZALi)nin boy abdesti mevzuunda buna mukabil söylemiş bulunduğu, lakin genele de yayabileceğimiz prensibi olan:
''abdestinizi alın, eğer emin olmazsanız bir daha alın, lakin hala emin değilseniz, arkanızı dönüp üç adım atın ve üç kere öksürün, bu eyleminizden sonra eğer hala aklınıza 'acaba sorusu' takılırsa şirke girmiş olursunuz'' beyanı konuyla direkt yakından ilintilidir.(gerçi gazalinin sözüne uyup benzeri durumlarda bu eylemi gerçekleştirmenin de insanı paradoksal bir kısırdöngüye sokacağı ve determinizm ilkesinin iyiniyetli de olsa alt-üst edileceği aşikardır)

velhasıl-ı kelam işte özetle böyle bir illettir ocd dediğimiz vak'a.