bugün

atlas okyanusu

"yeryüzünün en hırçın deniz"i. pasifik, nerelerde coştuğu genellikle tahmin edilebilen bir deniz olduğu halde, atlantik böyle değildir.

atlantik ne zaman azar, ne zaman durulur, bu 100 puanlık bir sorunsaldır. manş denizi gibi genellikle gölet gürüntüsünde bir "denizcik" te bile 10- 12 metrelik dalgaların görüldüğü, feribot seferlerinin iptal edildiği olmuştur.

hayatı denizlerde geçmiş "peter" isminde yorkshire´lı bir ingiliz denizcisi, kışın nordatlantik trans geçişini yapacak her denizcinin hemen her şeye hazırlıklı olarak denize açıldığını ve nordatlantik okyanusunun ortalarında istatistiklere bile girmeyen kısa çapta "fırtınacıklar" oluşabildiğini ve bu sadece 20-30 dakikalık hareketlerin apartman büyüklüğünde dalgalara yol açabildiğini söylemiştir.

atlantik gerçekten hırçındır. gem vurulmamış at gibidir. bu türden dalgalar sadece açık denizde değil kıyılarda da görülebilmektedir. bretagne yarımadasında - fransa - "point du raz" açıklarında, kıyıdaki kayalıklara şöyle bi 400 metre açıkta bir deniz feneri vardır, bu fener 25 metre yüksekliğinde falandır. bu bölgede okyanusun o bölgeyi- kelimenin tam anlamıyla- "dövdüğü " sıklıkla görülmüştür - biz "med" e rastgeldik, biz görmedik- biz oradayken deniz sakindi-

ama şöyle bir youtube videosu vardır :

http://www.youtube.com/watch?v=m7RSryuJAwE

benzeri şeylerin portekiz, kuzey ispanya ve biskaya körfezinde tarafımdan gözlemlenmiştir.

atlantik saği solu belli olmayan bir denizdir.

atlantik

birkaç resim

görsel

görsel

görsel