bugün

henri la fontaine

Henri La Fontaine (1854 - 1943) : belçikalı uluslararası hukukçu ve uluslararası barış bürosu'nun başkanıdır. 1913'te nobel barış ödülü 'nü kazanmıştır.

kadın haklarının ve kadınlara oy hakkı tanınmasının önde gelen bir savunucusudur. 1890'da kadın hakları için belçika cemiyeti'ni kurdu. akademik kariyerinde uluslararası hukuk alanında profesörlük düzeyine kadar yükseldi. sosyalist parti'den aday olarak belçika senatosuna girdi ve 1919-1932 arasında senato başkan yardımcısı olarak görev yaptı.

1882'de kurulan uluslararası barış bürosu ile ilk dönemlerinden itibaren yakından ilgilendi. büronun 1899 ve 1907'de la haye 'de barış konferansları düzenlemesinde etkili oldu. 1907'den 1943'teki ölümüne kadar büronun başkanlığını yürüttü.

birinci dünya savaşı, fontaine'i barış geri geldiği zaman uluslararası bir mahkemenin kurulmasının gerekliliğine ikna etti; hatta böyle bir mahkeme için bazı isimleri önerdi. ayrıca uluslararası pasifist kuruluşların barış çabaları için birleşmesi yönünde çaba harcadı.

paris barış konferansı 'nda (1919) ve milletler cemiyeti 'nin kuruluş asamblesinde (1920-21) belçika heyetinin üyelerinden biri idi.

bunlara ilaveten uluslararası barışa yönelik başka organizasyonlarda da çaba harcamış; bir dünya okulu ve üniversitesi ile bir dünya parlamentosu oluşumu fikirlerini savunmuştur. uluslararası hukuk konusunda eserler de yazmıştır.

http://en.wikipedia.org/wiki/Henri_La_Fontaine