outcast

acayip geyik ve bir o kadar da eglenceli bilgisayar oyunu.
konusuna gecmeden önce bir takim özellik ve trivia vermek isterim:
1) 3d karti olayi yavas yavas evlerimize girerken, outcast'in yapimci firmasi infogrames, directx kullanmis ama yine de rendering olayini islemciye yüklemistir. buna ragmen yine de saglam grafikler yapmayi becermislerdir.
2) oyunun iki versiyonu vardir: orjinal versiyonu ve almanyada satilan play the games versiyonu. orjinal versiyonu xp altinda patch 3 ile rahat calisirken play the games versiyonu icin ayrica bir patch indirip oyunu windows 98 uyumluluk modunda baslatmaniz lazim. ondan sonra oyun rahatca oynanabiliyor.
3) 2 numaraya ek olarak oyun cok hizli islemcilerde oynanirsa pirinc tarlalarinda asiri yavas yürüyorsunuz ve twon-ha (ne lan demeyecem, bir cesit deve) üstünde hic hareket edemiyorsunuz. caresi ise ya bir slow down programiyla yavaslatacaksiniz, ya da unofficial patch 4 ü kuracaksiniz, patch 3'ü kurduktan sonra.
4) oyunda sürüyle baska popüler kültür ögelerine referans var. özellikle isim secimi konusunda yüzüklerin efendisi serisinden esinlenmeler yapilmis:
* ulukai - uruk-hai
* gandha - gandalf
5) oyunda kimi müzisyenler star wars force theme'i caliyorlar. ayrica portallar arasi gecis müzigi yine biraz star wars kokuyor.
6) oyunda bir müzisyen, soundtrack kapali olsa bile soundtrack'ten bir kisim caliyor.
7) oyunun open outcast isminde gayriresmi bir sequeli var. yapimi icin de cryengine kullanilmis. gayriresmi cünkü infogrames satilinca oyunun haklari da satin alindi, sequel de yapilmadi. telif haklarini acmasi icin imza toplanmasina ragmen haklar serbest birakilmadi.