behzat ç yi televizyondan izliyoruz kampanyası

çok gereksiz bir kampanyadır. amacı da saçmadır. şöyle ki:

firmalar, yani reklamverenler, programın yayınlandığı kanala reklam verirken birçok şeyi göz önünde tutarlar. izleyyenlerin sayısı bunların içinde en önemlisidir. bunun yanında izleyenlerin yaşı, gelir seviyesi, zevkleri, kısaca sosyoekonomik durumu da gözönüne alınır ve oluşturulan genel izleyici karmasına hitap edildiğine karar verilir, ardından da reklam verilir, ya da tersi oluştur verilmez.

gelelim reytinglere. reyting ölçümlerinin yapıldığı listeler kesinlikle tam olarak gerçeği yansıtmaz. diyelim ki türkiye'de açık olan tv'lerin sayısı atıyorum 20.00-22.00 saatleri arasında 20 milyonsa, bu ölçümlerde o 20 milyonluk devasa örneklem havuzu değil, belki birkaç binlik hatta birkaç yüzlük küçük örneklem grupları temel alınır. zaten bütün tv'lerin neyi izlediğini bulmak imkansızdır. sonra tarafsız olduğuna inanılan bu ölçüm şirketleri de kendi bildiklerine göre sınıf sınıf bu sonuçları yorumlar ve istatistik olarak piyasaya sunarlar.

şimdi,

internetteki reytingler çok kolay bir şekilde ispatlanabiliyor. kimin ne kadar tıkladığı, teknik deyimiyle ne kadar "tık" aldığı bulunabiliyor. dolaysıyla internet ortamında aynı çarpık sonuçları görmek zor, her şey daha açık, her şey daha kesin.

şirketler, şu durumda "yahu kardeşim, madem herkes netten izliyor, biz de tv kanalına o kadar para dökmeyiz, onun yerine nerden izleniyorsa oraya veririz reklamlarımızı" diyebilir. ancak bunun için onaylanmış, official bir dizi kanalı en azından benim bildiğim kadarıyla yok. zaten sistem şu anda bunu kaldıracak kadar da gelişmedi. bugün hepimiz gerek behzat ç'yi gerek house'u gerek himym'ı açıp netteki gayet de gayriresmi ve dizilere herhangi bir pay/ödeme yapmadığına emin olmadığımız yerlerden izliyoruz. oralarda da ufak tefek anket soruları hariç herhangi bir reklamla(en azından tv ile karşılaştırıldığında)karşılaşıyoruz, o kadar.

bunun yerine diziler kendi resmi(official) sitelerinden yayınlayabilirler. diğerlerini de kapattırabilirler. ama bu genelde işe yaramıyor.

evet, ortada bir açmaz olduğu muhakkak. burada sanki tek suçlu(ya da kusurlu?) olarak lanse edilen şimdilik izleyiciler gibi görünüyor. ancak, tv'lerin dizilerde uyguladıkları reklam politikasının ne derecede olduğu da bilinen bir gerçek. dizi arası reklam izlemekten bıkan insanlar bu tür şeylere yönelebiliyorlar. ben açıkcası, o reklamları izlemeden internetten izlediğim vakit herhangi bir suçluluk duygusu duymuyorum.

oyuncular paraları nerden alacaklar şirketler reklam vermezse diye düşünebilirsiniz. elbette emeğe saygı önemli. ancak bu şekilde iyi niyetli yaklaşan izleyici her seferinde haksızlığa uğruyor. zaten atıyorum turkcell yeterince dizi izleyicisi olan müşterilerini kazıklıyor, onun parasıyla hiç de haketmediği bir şekilde reklamını veriyor tv kanallarına. oh olsundur.

dediğim gibi, tek üzüntüm behzat içindir. bilmiyorum, onlar da artık dizilerinin içinde sanal reklam yapabilirler bence. herhangi bir kanalda yayınlanıyor olmasına da gerek yok, biz her yerde buluruz amirimizi! ankara kazan, kızılcahamam, biz kepçe.