bugün

dişleri sıkmak

--spoiler--
stresli hayat tarzı, diş sıkmanın en önemli nedeni olmakla birlikte, bu durumu hızlandırıcı bir faktördür. vücudumuzda, stresin oluşturduğu etkileri görebileceğimiz ilk yer ağız ve diş bölgesidir. aşırı titiz, hassas, sinirli bir yapıya sahip olmak da diş sıkmada etkili bir faktördür. zorlu bir durumla karşılaşıldığında moral vermesi için söylenen sık biraz dişini deyimi günlük konuşmada yerini almıştır.

dentaluna'dan d.t. murat zogun' yaptığı açıklamasında, bruksizm yani diş sıkma hastalığı olarak bilinen durumda hasta uyku sırasında dişleri sıkmakta, gıcırdatmakta ve çeneyi kenetlemektedir, bu durumda oldukça rahatsız edici bir ses ortaya çıkmaktadır. genellikle uykuda görülen ve bruksizm denilen diş sıkma ve gıcırdatma, diş kayıplarına, diş eti hastalıklarına neden olurken, baş ve yüz ağrılarını da tetikleyerek boyun fıtığına da beraberinde getirebilir. uyku sırasındaki diş gıcırdatma o kadar sesli olur ki kişi uyanıkken bile kesinlikle aynı sesi çıkaramaz. zamanımızın en kötü stres hastalığı diş gıcırdatma hastalığı insanlar tarafından pek önemsenmemekte ama dişlerinin tamamını kaybettikten sonra önemsemeye başlamaktadır diyor.

d.t. murat zogun tedavi sürecini şöyle anlatıyor; bruksizm yani diş sıkma ve gıcırdatma hastalığının tedavisi ilk önce dişleri korumaya almak için önlem amaçlı uygulanır. dişleri sıkmaya karşı korunması için; ağıza, her kişiye ayrı olarak özel yapılan, silikon esaslı bir gece plağı takılması tavsiye edilir. bu koruyucu şeffaf gece diş sıkma plakları sayesinde şikayetlerin azaldığı ve tamamen ortadan kalktığı kanıtlanmıştır.

murat zogun tedavinin devamında ilk olarak ağızda kapanışı bozan eğri dişler, yanlış kaplama veya dolgu varsa düzeltilir. eksik dişten dolayı tek taraflı çiğneme varsa, diğer tarafla da çiğnemesi sağlanır. hasta stresli bir dönem yaşıyorsa, stres faktörünü ortadan kaldırması veya onunla uyumlu yaşamayı öğrenmesi gerektiği belirtilir. açık havada yürüyüş veya spor önerilir, gerekirse bir psikolog veya psikiatriste yönlendirilir. aşırı sıkma kuvvetlerini önlemesi için, geceleri dişlerine takmak üzere ‘gece koruyucusu’ yapılır. çoğu vakada hasta koruyucuyu 6 ay kullandığında, diş sıkma alışkanlığını bırakır. çiğneme kaslarına botoks uygulanarak, kasların kasılması engellenir. 6-9 ay sonra bu uygulama tekrarlanabilir. sıcak uygulaması veya kas gevşeticiler vakanın durumuna göre önerilebilir diyor.

tüm bunların sonucunda diş sıkması engellenemez ise; ağızdaki diş, dolgu veya porselenlerde kırıklara neden olur. dişleri çene kemiğinde tutmaya yardımcı olan diş destek dokularının zedelenmesine neden olarak, dişlerin sallanıp kaybedilmesiyle sonuçlanabilir. çene ekleminde zedelenmeye neden olabilir. yeme zorluklarına ve ağız açamamaya kadar sonuçlar ortaya çıkabilir. boyun ve omuzda ağrılara, böylece kas rahatsızlıklarıyla karışabilen çabuk yorulmaya neden olabilir.

--spoiler--