bugün

11 kasım 2011 türkiye hırvatistan maçı

"Perşembenin gelişi,çarşambadan bellidir."

Hiddink geldiginden beri ülkenin genelinde egemen olan duygusal zihniyete atifta bulunurken, aslinda bu milli takimin kendisini kisa bir süre icerisinde sistematik bir düzene dönüstüremeyecegini belirtmek istiyordu bana kalirsa. Nitekim oynanan oyun ve alinan sonuclari göz önünde bulundurdugumuzda; bu milli takimin Avrupa Sampiyonasina katilma olasiliginin cok düsük oldugunun herkes farkindaydi ama o "duygusal yanimiz" bir umut olmustu herkese. Fransizlar "umut en son ölür" derler, ama hali hazirda sonucu belli olan bir duruma da gereginden fazla anlam yüklemek ancak kendi avutmaktir, polyanaciliktir. Zira bu terazi bu kadar sikleti cekmez. Insanlar bir hedefe varmak icin elinde olan kozlara göre hareket ederler. Milli takimin oyun sistemine(veya sistemsizligine) ve cagirilan futbolculara bir bakalim, bir de beklentilerimize, umutlara..

Mesele bir play-off macinda taraftarlarin asiri tepkisi sonucunda gerginlesen futbolculari elestirmek / savunmak degil, mesele bu durumu yasayacagimizi bildigimiz halde neden "bile bile lades" dedigimizdir. Futbolcular elestirilir, cünkü yetersiz performans göstermislerdir. Taraftarlar elestirilir, cünkü takima destek olacaklari yerde köstek olmuslardir. Teknik direktör elestirilir, yanlis oyun düzeni ve bir sisteme sahip olamadigi icin. Burada tek bir suclu arayip, kendi egolarimizi tatmin edebiliriz ama asil önemli noktayi yine kacirmis olacagiz. Bizim asil sorunumuz yillardir süregelen disiplinsizligimiz, takim icerisindeki cetelesme, dayanisma noksanligidir. Bunu cözecek olan tek bir merkeziyet bulunmaz, bunu medyasi, kulüpler birligi, futbol federasyonu el ele verip cözebilir ancak. Ama öyle bir batakligin icerisinde bulunuyoruz ki, herkes birbirini batakligin icerisine cekme düsüncesinde. Kimse nasil buradan kurtuluruzu düsünmüyor, neden bu batakligin icerisine düstük diye sorgulamiyor, sadece yapilan absürt tartismalarla daha da derine inmemize neden oluyor..

Almanya milli takimi 3 cesit futbolcu bulundurur kadrosunda; 1- Takima hükmedecek olan lider oyuncu. 2- Kollektif oyun anlayisina uygun olan takim oyuncusu. 3- Bireysel yetenegi üstün olan oyuncu. Hepsinin tek bir ortak noktasi var; mücadeleden kopmamak. Sen oyuncularina istedigin direktifleri verirsin, olusturdugun sistem icerisinde istedigin rolü verirsin ama mücadele kismini atlarsan eger, basarili olman mucizelere kalir. Günümüz futbolunda da hayalperestlere de yer yoktur.

Artik bu bir tecrübe olsun ...