bugün

ingilizceyi anlayıp konuşamayan insan

yıllarca dayatılan grammerden kaynaklı durum.
sene 2011 hala ders kitapları grammer ağırlıklı. sınavlar keza öyle.
speaking e vakit ayırmak sıkıştılmış programlarda neredeyse imkansız hale geliyor.

çözüm ne peki?
4.sınıf dil açısından geçtir.
ana okulda başlamalı çocuk yabancı dil eğitimine. bu yaşlarda çocuk ne verirsen alacağından iyi bir uygulama. zaten belli başlı yerlerde bu uygulama var. genele yayılması gerekir.
çocuğu yabancı dile maruz bırakacaksın bu yaşlarda. işitsel-görsel ne var ne yok vereceksin çocuğa. sonra bakacaksın farkınd olmadan belli bir seviyeye gelmiş olacak.
anlayabilecek. hatta aksan bile yapacak.
tabi sabretmek gerekiyor. öğrenciyi sıkmayacaksın bunu uygularken. tabi ki negatif çıktılar olacak ama en önemlisi sabır.
sonra speaking ve listening ten sonra grammer vereceksin.

aslında mevcut birçok uygulama var. ama zaman ve mekan yönünden sınırlılıkları olduğundan canım ülkemde uygulamak zor oluyor bazen.
uygulayıcılar programın en önemli paçalarından biri elbette.
ama maalesef yeterli süreyi vermiyoruz.

almanya da bile çocuk 2 yılda okumayı öğrenirken biz de bir dönemde çocuğa okuma-yazmayı öğretmek zorundasın. öğretemezsen müfettiş gelir azarı verir vs. sonra çocuklarımız niye okumayı sevmiyor ya da okumuyor. düşünün arkadaşı okumayı sökmüş sen zorlanıyorsun. öğretmen bir taraftan baskı yapıyor. ne yapsın zaman mı var. program öğret diyor. doğal olarak çocuk okumaktan nefret eder hale geliyor. soğuyor. adına ne derseniz deyin.

neyse konu saptı. ama işin temelinde sorunlar var. doğal olarak aşağısı sorunluyken üzerine bir şey inşa etmek zor oluyor.