bugün

palu

1830 yılında II. Mahmut döneminde yapılan nüfus sayımına göre Palu'da 5906 hane bulunmakta olduğunu, hane sayısını hane başına 6 kişi düşünürsek toplam nüfusunun 35.436 olarak ortaya çıkmaktadır.

Osmanlı döneminde rivayetlere göre 70 bin hane ve 600 küsür köyü bulunan Palu; Bingöl, Genç ve Dicle'nin bir kısmının ayrılmasıyla küçülmeye başlamıştır.

Osmanlılardan önce Cumhuriyet dönemine kadar, Palu'nun ilk yerleşim merkezi olan Çarşıbaşı mahallesinde çıkan bir yangın sonucu çarşı bölümünün büyük bir kısmının yanması ile ilçe, 1928 yılında Palu Kalesi'nin batısındaki yamaçta Zeve (Yukarı Palu) denilen yerde yerleşmiştir. Bir süre burada kalan ilçe, yerleşim yerinin heyelan olması nedeniyle buradan da 1954 yılında Talabi (şimdiki istasyon) denilen Murat Nehri kıyısındaki düzlük arazi üzerine kurulmuştur.

360 küsür köyü kalan Palu, daha sonra Karakoçan ve Sivan (Servi) nın ayrılması ve köylerin bir kısmının Bingöl merkeze bağlanması ile küçülmeye devam etmiştir.

150'ye yakın köyü kalan Palu, nihayet 1988 yılında Kovancılar ve Arıcak'ın ilçe olması sonucu, Alacakaya'nın da ilçe olması sonucunda bir kaç köyün Alacakaya'ya bağlanması ile birlikte Palu'nun 36 köyü kalmıştır.
http://www.palu.gov.tr