bugün

atalarınızın dini

ne zaman onlara: “allah’ın indirdiklerine uyun” denilse, onlar: “hayır, biz, atalarımızı üzerinde bulduğumuz şeye (geleneğe) uyarız” derler. (peki) ya atalarının aklı bir şeye ermez ve doğru yolu da bulamamış idiyseler? (bakara suresi, 170)

onlara: “allah’ın indirdiğine ve elçiye gelin” denildiğinde, “atalarımızı üzerinde bulduğumuz şey bize yeter” derler. (peki,) ya ataları bir şey bilmiyor ve hidayete ermiyor idilerse? (maide suresi, 104)

onlar, ‘çirkin bir hayasızlık’ işlediklerinde: “biz atalarımızı bunun üzerinde bulduk. allah bunu bize emretti” derler. de ki: “şüphesiz allah, ‘çirkin hayasızlıkları’ emretmez. bilmediğiniz bir şeyi allah’a karşı mı söylüyorsunuz?” (araf suresi, 28)

dediler ki: “sen bize yalnızca allah’a kulluk etmemiz ve atalarımızın tapmakta olduklarınızı bırakmamız için mi geldin? eğer gerçekten doğru isen, bize vadettiğin şeyi getir, bakalım.” (araf suresi, 70)



onlar: “siz ikiniz, bizi atalarımızı üzerinde bulduğumuz (yol)dan çevirmek ve yeryüzünde büyüklük sizin olsun diye mi bize geldiniz? biz, sizin ikinize inanacak değiliz” dediler. (yunus suresi, 78)

dediler ki: “ey salih, bundan önce sen içimizde kendisinden (iyilikler ve yararlılıklar) umulan biriydin. atalarımızın taptığı şeylere tapmaktan sen bizi engelleyecek misin? doğrusu biz, senin bizi davet ettiğin şeyden kuşku verici bir tereddüt içindeyiz.” (hud suresi, 62)

dediler ki: “ey şuayb, atalarımızın taptığı şeyleri bırakmamızı ya da mallarımız konusunda dilediğimiz gibi davranmaktan vazgeçmemizi senin namazın mı emrediyor? çünkü sen, gerçekte yumuşak huylu, aklı başında (reşid bir adam)sın.” (hud suresi, 87)

biz atalarımızı bunlara tapıyor bulduk” dediler. (enbiya suresi, 53)

dedi ki: “andolsun, siz ve atalarınız apaçık bir sapıklık içindesiniz.” (enbiya suresi, 54)

“hayır” dediler. “biz atalarımızı böyle yaparlarken bulduk.” (şuara suresi, 74)

musa, onlara apaçık olan ayetlerimizle geldiği zaman: “bu, düzüp uydurulmuş bir büyüden başkası değildir. biz geçmiş atalarımızdan bunu işitmedik” dediler. (kasas suresi, 36)

onlara; “allah’ın indirdiklerine uyun” denildiğinde, derler ki; “hayır, biz atalarımızı üzerinde bulduğumuz şeye uyarız.” şayet şeytan, onları çılgınca yanan ateşin azabına çağırmışsa da mı (buna uyacaklar)? (lokman suresi, 21)

kaynak: http://www.saitcamlica.com
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar